Sök

Facebook erkänner attack mot George Soros

Foto: Andrew Harnik.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Facebooks avgående kommunikationschef Elliot Schrage godkände beslutet att anlita den omstridda pr-firman Definers. Kommunikationschefen medger också att hans team uppmanade Definers att gräva fram negativa nyheter om Facebooks rivaler och kritiker, bland dem investeraren George Soros.

Det skriver sajten Techcrunch som tagit del av ett brev Elliot Schrage sänt ut till sina medarbetare. I brevet går kommunikationschefen igenom frågor som uppstått efter New York Times rapportering om hur Definers arbetat för att misskreditera Facebooks kritiker. Elliott Schrage skriver också att han fick förtroendet från Facebooks vd Mark Zuckerbergs och den operativa chefen Sheryl Sandberg att hantera situationen.

"Ansvaret för dessa beslut ligger hos ledningen för kommunikationsteamet. Det är jag. Mark och Sheryl litade på att jag skulle hantera detta utan kontroverser", skriver Elliott Schrage med tillägget att pr-firman gick för långt i sitt arbete gentemot konkurrenter och kritker.

"Jag borde ha känt till beslutet att utöka deras mandat. /…/ Systemet brast här och jag är ledsen att jag svikit er alla. Jag ångrar mitt misstag", skriver han vidare.

Elliott Schrage tar också upp kampanjen mot George Soros. Sedan investeraren i ett tal i Davos kallat Facebook en "fara för samhället" bestämde sig företagets kommunikationsavdelning för att låta Definers granska om Soros hade ekonomiska motiv för sin kritik. Kampanjen "Freedom från Facebook" visade sig enligt granskningen ha George Soros som en bidragsgivare.

Sheryl Sandberg har efter brevet från Elliott Schrage skrivit en kommentar, som Techcrunch också tagit del av. Hon understryker att det aldrig var meningen att skapa ett antisemitiskt narrativ riktat mot George Soros.

"Uppfattningen att vårt arbete har tolkats som antisemitiskt är motbjudande - och djupt personligt", skriver Sheryl Sandberg som själv är judinna.

Läs mer