Sök


7500 kan få lämna Ikea – varslar 650 personer i Sverige

Ikea

Karin Bergman, HR-chef, och Håkan Svedman, Sverige-chef för Ikea Sverige. Foto. Press och TT.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Ikea genomför rekordstora förändringar.

Möbeljätten Ikea kämpar för att hänga med i digitaliseringen och ställa om sin affärsmodell allt mer mot e-handel. Förra året öppnade bolaget ett nytt e-handelslager utanför Stockholm och man har satsat på citybutiker i  Stockholm och Paris för att locka fler och nya kunder. 

Framöver kommer Ikea, enligt ett pressmeddelande, att investera ännu mer i "digitala upplevelser, hållbarhet, snabbare hemleveranser och bättre kundmöten".

Ikeas resa mot att vara ledande även online har börjat. Och på vägen kommer 7.500 jobb att försvinna från koncernen. Det är främst kontoren i Malmö (220), Helsingborg (250) och Älmhult (100) som berörs av personalförändringarna. Totalt varslas 650 personer i Sverige. 

"När vi nu står inför att göra förbättringar i vår organisation, är det med stor respekt för att medarbetare påverkas. Så fort vi vet vilka medarbetare som blir berörda kommer vi, i enlighet med våra värderingar och tillsammans med facket, att stötta varje individ så mycket vi kan i hopp om att hitta bästa möjliga lösning för medarbetarnas nästa steg, inom eller utanför Ikea", säger Karin Bergman, HR-chef för Ikea Sverige, i ett pressmedelande. 

Ikea meddelar samtidigt att 11.500 nya jobb väntas skapas globalt inom koncernen under de kommande två åren. 

"Vi kommer att införa en helt ny organisation, bättre anpassad för att möta våra kunder, framtiden och i ett detaljhandelslandskap i ständig förändring. Det nya Ikea ska möta kunderna där de finns och på deras villkor, på ett snabbare och enklare sätt. För att möjliggöra detta behöver vi förbättra i hur vi leder, arbetar och organiserar oss", säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige.

Läs mer