Misstaget blev en succé – nu säljer Serendipity-duon Diamorph för 1,5 miljarder

Misstaget blev en succé – nu säljer Serendipity-duon Diamorph för 1,5 miljarder

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Entreprenörerna Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya säljer sitt succébolag Diamorph.

Vi har tidigare kunnat berätta om Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya som grundat bolaget Serendipity. De båda flydde från Iran till Sverige som unga och har därefter lyckats bygga upp ett företagsimperium.

Idag innefattar Serendipity-gruppen 10 bolag inom olika marknader som har ett samlat bolagsvärde på över 4 miljarder kronor. Där ryms allt från bioteknikbolag till ett nyköpt hissföretag från Österrike. 

Nu står det klart att bolaget säljer sitt företag, Diamorph, för mellan 1,4 och 1,5 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpare är brittiska riskkapitalbolaget Epiris.

”Diamorph är ett bolag vi har haft med i vår portfölj länge och vi har alltid haft planen att sälja eller notera det. Nu har vi hittat en ny ägare som passar väldigt bra för att ta företaget vidare”, säger Ashkan Pouya till Breakit.

Bolaget – som var duons första succébolag – startades för 15 år sedan och var ett resultat av grundaren Saeid Esmaeilzadehs forskning. Av misstag framställde Esmaeilzadeh ett väldigt hårt glasmaterial – lika hårt som diamant – som sedan dess vidareutvecklats. Idag säljs produkterna till bland annat rymdfarkoster och tåg och Diamorph har över 250 anställda.

Serendipity äger idag 27,1 procent av Diamorph, vilket innebär en rejäl jackpott för duon. 

Enligt Ashkan Pouya ska bolaget nu återinvestera pengarna i nya företag.

”Vi kommer att investera i nya svenska tillväxtföretag och ta ut dem globalt. Vi kommer både att göra saker tillsammans och på varsitt håll.”

Förutom Serendipity återfinns bland annat Investment AB Latour som storägare. Deras innehav motsvarande 28,2 procent av kapitalet.

Affären kommer att slutföras den 31 januari 2019, förutsatt att "vissa villkor" uppfylls.

Artikeln uppdateras.

Läs fler artiklar
LÄS MER