Sök

Tech Farm vill lösa bostadskrisen – med sitt exklusiva kollektiv

Tech Farm

Maja-Stina Skarstedt.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Kan ett nytt, exklusivt kollektiv vara lösningen på bostadsbristen i Stockholm?

”Vi har inga tomma platser här och söktrycket är jättehögt, det finns ett behov på marknaden”, säger Maja-Stina Skarstedt.

Åhörarna, bestående av bland annat investerare och arkitekter, sitter på kuddar i en ring på kollektivet K9 på Östermalm.  De är här för att höra mer om  det som vissa tror kan bli lösningen på bostadskrisen i Stockholm: ett nytt typ av kollektiv.

Lyssna på vårt besök på Tech Farm i vår podd, Breakit Daily.

Här, på K9, bor 50 personer från skilda bakgrunder fördelade på tre våningar. Vissa sover i små poddar medan andra huserar i större familjerum. Tillsammans delar de på 800 kvadratmeter ytor som vardagsrum, kök, yogarum och kontorsplatser.

Det kollektiva boendet lockar många entreprenörer och techprofilen Caroline Walerud är en av dem som bott på K9 tidigare. 

Vi är här för att ta reda på vad som lockar 50 personer att dela boende med varandra – och varför forskarna tycker att det är så spännande.

För det vi ser här är framtidens boende, om vi ska tro Tech Farms operativa chef Maja-Stina Skarstedt. Tech Farm driver sedan två år tillbaka ett forskningsprojekt som rattas av henne och kollektivets grundare Lisa Renander. 

"Vår tes är att vi kan minska boendeytan med 60 procent samtidigt som välmåendet ökar, därför tittar forskarna på hur man mår när man bor yteffektivt”, säger Maja-Stina Skarstedt.

Forskare från Karolinska Institutet och Stockholm Universitet har studerat boende på K9 och i början av nästa år kommer resultatet att presenteras. Tanken är att lärdomarna ska ligga till grund för nya typer av lösningar i en tid med allt mer skriande bostadsbrist.

”Vi tror att det behövs en ny typ av boendelösning och ser att det här gör att folk blir mer sociala och mindre ensamma", säger Maja-Stina Skarstedt.

På K9 finns allt från små sovpoddar på några kvadratmeters yta till större familjerum på 25 kvadratmeter. För det betalar de boende från 5.500 kronor och upp mot 19.000 kronor.

Att söka är ingen garanti för att få en plats i kollektivet – trycket är högt och här finns ingen kölista. Du måste bidra till en “bra mix” för att få flytta in och visa att du passar in och är redo att anpassa dig till reglerna.

“Vilken bakgrund du har spelar mindre roll. Här bor allt från läkare till balettdansörer och entreprenörer. Snittåldern är 30-35 men vi har haft allt från nyfödda till 60-70 åringar”, berättar Maja-Stina Skarstedt.  

 

Kollektiva boenden är främst förknippade med yngre åldrar, något Tech Farm vill förändra. Maja pekar på möjlighet att utveckla boenden mot barnfamiljer och äldre, gärna i mer naturnära områden.

Forskningsprojektet har finansierats med 10 miljoner kronor från Vinnova, och ytterligare 10 miljoner kronor har delfinansierats från partners som fastighetsbolag och arkitektbyråer.

“Många fastighetsbolag och kommuner kommer hit och vill veta om det här är framtiden. De kommer från länder som Japan, Kina och USA”.

Tech Farm har tidigare satt ribban högt och flaggat för att de vill skapa 100 liknande hus världen över. I dagsläget står de dock bara bakom K9 och kollektivet Hus24 i Stockholm.  

”Det tar tid att bygga upp och vi har som mål och fokus att inspirera andra då det behövs fler aktörer. Det är hela tiden utmaningar men vi är nöjda med det vi lärt oss", säger Maja-Stina Skarstedt.  

Hon berättar att regelverket kring co-living är komplicerat, fyrkantigt, vilket kan avskräcka investerare och fastighetsbolag.

"Målet är att få till en internationell standard för hur vi bygger bostäder så att det blir lättare att satsa på co-living". 

Tech Farm

Tech Farm grundades för tre år sedan av Lisa Renander och Fredrik Forss. Därefter har investerarna Tomas Björkman och Dan Eriksson investerat i verksamheten. 

Sedan i år drivs Tech Farms kollektiv K9:s operativa verksamhet av bolaget Pelarhuset. Det andra kollektivet, Hus24, drivs i sin tur som en ekonmisk förening av de boende. 

Varumärket Tech Farm drivs av grundaren Lisa Renander genom bolaget Reinvest som koordinerar det pågående forskningsprojektet.  

     

 

Läs mer