Sök

Återvunna plagget är årets julklapp 2018

Årets julklapp 2018. Foto: TT.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Alla trodde att smarta högtalare skulle bli årets julklapp – så blev det inte.

Handelns utredningsinstitut, HUI, har sedan 1998 presenterat vad som bedöms bli en succé i årets julhandel. Produkten ska vara en nyhet och säljas i stort antal eller för ett högt försäljningsvärde för att plats på listan.

Alla trodde att smarta högtalare skulle bli årets julklapp 2018 – så blev det inte. Istället är vinnaren det återvunna plagget.

 

"Det speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion", skriver HUI Research i sin motivering.

De konstaterar att konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.

"Årets julklapp illustrerar hur hållbarhet går från att vara en trend som några konsumenter och företag plockat upp till att bli mer och mer av en hygienfaktor", säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research, i en kommentar.

Förra året var elcykeln utnämnd till årets julklapp och året innan dess virtual reality-glasögonen.

Årets julklapp tidigare år:

Läs mer