KTH-doktor tar in 27 miljoner för att ersätta fiskolja med alger

Breakit - KTH-doktor tar in 27 miljoner för att ersätta fiskolja med alger

Fredrika Gullfot, vd och grundare Simris Alg. Foto: Daniel Nilsson

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Fredrika Gullfot siktar mot börsen till våren efter en lyckad nyemission i biotechbolaget Simris Alg, som vill bromsa utfiskningen genom att byta ut fiskolja mot algolja i livsmedel.

”Goodbye valley of death”, twittrade Fredrika Gullfot på söndagskvällen.

Hon syftade på den bland tech-entreprenörer så förhatliga ökenvandring som ofta uppstår efter man lyckats få in de första miljonerna i riskkapital och sedan ska ta nästa steg i finansieringen av sitt bolag. Det är här, innan företaget börjat tjäna pengar på allvar och förlusterna ofta är kännbara, som många entreprenörer tvingas ge upp. 

Men inte Fredrika Gullfot. Trots att omsättningen för hennes bolag Simris Alg förra året bara uppgick till 1,5 miljoner kronor samtidigt som förlusten blev 8,4 miljoner kronor så har hon i två steg lyckats charma investerarna. 

Tidigare i år fick hon in 16,5 miljoner i kapital och nu står det klart att ytterligare en lyckad nyemission genomförts, denna gång på 27 miljoner kronor. Hela bolaget värderas till 82 miljoner kronor före det att kapitaltillskottet tagits in i balansräkningen.

”Jag är nästan lite chockad att vi lyckats säkra hela finansieringen för både utbyggnaden och nästa års rörelsekapital," säger Fredrika Gullfot och fortsätter:

”Nu kan vi fokusera på försäljningen, som börjar ta fart. Vi har också börjat snegla på den internationella marknaden, så vi har ett spännande år framför oss”.

Samtidigt flaggar Fredrika Gullfot för en notering av bolaget på Nasdaqs handelsplats First North till våren.

”Med tanke på att vi redan är 142 delägare i bolaget känns det som en självklar väg för oss. I och med det här kapitaltillskottet är tidpunkten helt rätt för att i lugn och ro förbereda bolaget för en listning”, säger hon.

Fredrika Gullfot, som är doktor i bioteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan, grundade Simris Alg 2010 i Simrishamn. Grundidén är att ersätta fiskolja med algolja i kosttillskott och livsmedel. Oljan tillverkas av mikroalger som Simris Alg odlar i växthus.

”Folk vet inte om att fiskoljeindustrin är i stort sett drivande till utfiskningen”, sade Fredrika Gullfot nyligen i en intervju. 

I somras pekade techmagasinet Wired ut Fredrika Gullfot som en av tretton innovatörer med potential att förändra världen.

Ny teknik för att förändra livsmedelsbranschen, även kallat food tech, är än så länge inte särskilt väletablerat i Sverige. Bland de internationellt sett mest uppmärksammade projekten finns Impossible Foods, som odlar kött med så kallat växtblod, och en rad initiativ för att få oss att äta mer insektslarver - som det här.

Läs fler artiklar
LÄS MER