Läxan som Steve Jobs lärde sin undersåte – som alla kan ta efter

Apple
Läxan som Steve Jobs lärde sin undersåte – som alla kan ta efter

Steve Jobs och Guy Kawasaki. Foto: TT och JD Lasica/Flickr.

Sara Lindmark

Reporter

Brutal ärlighet kan vara brutalt sårande – men också vägen till framgång. I alla fall enligt Steve Jobs.

Guy Kawasaki var en av Apples första anställda och arbetade under Steve Jobs på 1980-talet. Idag är Kawasaki en Silicon Valley-baserad investerare, och i en bloggpost på Quora delar han med sig av hur Steve Jobs var som chef, och vad han lärde sig av hans hårda ledarstil.

Han beskriver bland annat hur han klarade Apple-bossens så kallade IQ-test.

“En dag dök Steve Jobs upp vid mitt skrivbord med en man jag inte kände. Han brydde sig inte om att introducera honom utan frågade vad jag tyckte om företaget Knoware. Jag berättade för honom att produkterna var mediokra, trista och enkla – inget i stil med Macintosh. Företaget hade ingen betydelse för oss. Efter mitt utlägg sa han: ‘jag vill att du ska träffa Knowares vd, Archie McGill’.

Tack, Steve”.

Detta var säkerligen inte de mest bekväma fem minutrarna i Guy Kawasakis liv, men bidrog med all sannolikhet positivt till hans karriär på Apple. För Steve Jobs gillade ärlighet. Brutal ärlighet. 

“Jag klarade Steve Jobs IQ-test. Om jag hade sagt snälla saker om den dåliga mjukvaran skulle Steve tyckt att jag var korkad”, skriver han och tillägger:

“Att arbeta för Steve Jobs var inte enkelt, och det var inte trevligt. Han krävde topp-prestationer – annars var du körd. Jag skulle inte byta erfarenheten av att ha jobbat med honom för något jobb jag någonsin haft”.

Läxan som Guy Kawasaki lärde sig: Brutal ärlighet kan vara djupt obekvämt, men också grunden till framgång. Varför? Han listar tre punkter.

1. Att säga sanningen är ett test av din karaktär och intelligens. Du behöver styrka för att säga sanningen och intelligens för att förstå vad som är sant.

2. Människor suktar efter sanningen. Att säga att produkten är bra bara för att vara uppmuntrande, hjälper inte till att förbättra den.

3. Det finns bara en sanning, så det är enklare att vara konsekvent om du är ärlig. Om du är oärlig måste du hålla reda på vad du har sagt.

Steve Jobs har själv beskrivit synen på ärlighet i sin biografi. 

"Jag tror inte att jag kör över folk, men om något suger så säger jag det till dem direkt. Det är mitt jobb att vara ärlig. Jag vet vad jag talar om, och jag brukar oftast ha rätt. Det är kulturen jag försöker skapa. Vi är brutalt ärliga med varandra, någon kan säga till mig att jag är en skitstövel och vice versa".

Läs också: "3 knep som Steve Jobs använde för att göra möten superproduktiva".

Läs fler artiklar
LÄS MER