Sök

Gunilla von Platen investerar i pensionsappen Pensionera

PensioneraPensionerPrivatekonomi

Gunilla von Platen. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Affärsängeln Gunilla von Platen kliver in som delägare i startupen som har som mål att göra pensioner roligt.

Vi har tidigare rapporterat om Pensionera, som har startats av ett gäng avhoppare från mediejätten Schibsted. Bolaget lämnar nu betastadiet och ska lansera sin produkt, som är en sorts digital pensionsrådgivare.

Inför lanseringen tar bolaget nu in riskkapital från entreprenören och affärsängeln Gunilla von Platen, som har grundat callcenterbolaget Xzakt Kundrelation.

Pensioneras medgrundare Kristian Jacobsson vill inte avslöja den exakta summan men säger att det handlar om "en rejäl A-runda på ett antal miljoner kronor". För det får Gunilla von Platen 15 procent av bolaget.

"Det känns grymt kul att få med Gunilla. Hon har ett riktigt bra nätverk och känner några av de tyngsta spelarna i pensionsbranschen. Det blir också en helt annan energi att ta in engagerad privatperson som delägare än att ha ett stort bolag i ägarlistan", säger Kristian Jacobsson.

Pensioneras modell skiljer sig från traditionell pensionsrådgivning på så vis att användarna kan göra ändringar i sitt sparande helt digitalt. Att flytta sina pensionspengar snabbt via mobilen har tidigare inte varit möjligt eftersom företagen har behövt skicka hem papper för påskrift.

Tack vare mobilt bank-id kan nu hela processen ske via en app. Därmed öppnas en lucka på på pensionsmarknaden som Pensionera vill utnyttja.

Det blir till en början gratis att använda appen. På sikt är planen att privatpersoner eller arbetsgivare ska betala 79 kronor eller 99 kronor i månaden per person och månad för rådgivning.

Kristian Jacobsson säger att produkten har blivit extremt mycket bättre under det halvår av betatestande som bolaget har gjort.

“Användarna vill ha det ännu enklare än vad vi först trodde. De vill direkt kunna visualisera vad de kommer att få ut i månaden när de går i pension, och hur det är kopplat till hur de sparar idag", säger han.

Nu lanserar bolaget sin webbsajt på bred front. Appen blir tillgänglig inom några veckor, bereonde av när den godkänns av Apple och Googles appbutiker.

"Det känns otroligt bra att komma ut och erbjuda den här tjänsten. Idag fungerar pensionsmarknaden inte alls. Att vi bara kan få den att fungera på ett begripligt sätt för människor är ett stort steg i sig", säger Kristian Jacobsson.

Läs mer