Postnords halvtomma huvudkontor kostar 30 miljoner – om året

Postnord kontor
Postnords halvtomma huvudkontor kostar 30 miljoner – om året

Postnords "Arken" i Solna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Postnords personalstyrka har blivit för liten för sitt maffiga huvudkontor "Arken". Varje år betalar postjätten 30 miljoner för tomma kontorsytor. Ett kontrakt som kommer att rulla på fram till 2026.

För 15 år sedan flyttade Posten in i sitt nya stora huvudkontor i Solna, det avlånga huset som enligt vissa ser ut som en strandad finlandsfärja.

Nåväl.

Förutom att "Arken", som huset kallas, var något av ett prestigebygge var tanken också att flytten från innerstaden till ett specialbyggt hus i Solna skulle spara 90 miljoner kronor årligen jämfört med att hyra lokaler i Stockholms innerstad. Men sedan dess har digitaliseringen accelererat – och Postnords brevvolymer har fallit.

Dagens Industri rapporterar nu att uppemot en tredjedel av husets arbetsyta har stått tom det senaste året. Enligt tidningen kostar de tomma ytorna mer än 30 miljoner kronor på år, motsvarande 42 procent av Postnords justerade rörelseförlust under årets tre första kvartal.  

”Vi har mer än halverat vår administrativa personal så de här lokalerna har blivit för stora för oss”, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord, till Di.

Hittills har man inte lyckats hyra ut de tomma delarna. Postnords hyresavtal sträcker sig till 2026. Efter det blir det inget nytt prestigebygge, lovar Thomas Backteman.

”Den tiden är sedan länge förbi. Vi har gått från en högmarginal- till en lågmarginalverksamhet och måste hitta en mer kostnadseffektiv lösning i nästa skede”, säger han till Di.

Redan 2017 rapporterade Dagens Nyheter att Postnord helst av allt vill lämna Arken. Delakra, bolaget som äger fastigheten, är tydliga med att Postnord inte kan säga upp avtalet i förtid. Det enda som kan rädda Postnord ur den kostsamma knipan är sannolikt att man lyckas hitta en annan hyresgäst som vill ta över hela huset.

Vem vet. Kanske finns det något snabbväxande techbolag som tröttnat på de skyhöga hyrorna i innerstan?

Läs fler artiklar
LÄS MER