Qapital har tagit in en halv miljard – nu är visionen förverkligad

Qapital Appar Tech
Qapital har tagit in en halv miljard – nu är visionen förverkligad

George Friedman, vd på Qapital. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Deras digitala bankdödare har lanserats i omgångar sedan 2015. Nu har den sista pusselbiten fallit på plats – eller?

Här i Sverige har Qapital främst, även hos oss på Breakit, varit omskrivna för hur mycket pengar de har plockat in – eller som i augusti för hur mycket de spenderat. Totalt har de plockat in cirka 450 miljoner kronor för att utveckla sin digitala bankdödare.

Nu har de lanserat den första fullskaliga versionen av vad som varit bolagets vision från första början.

“Det stora nya som vi gjort är att bygga en komplett plattform. Första gången som man kan sätta in sin lön, betala räkningar, spara och investera på ett och samma ställe”, säger George Friedman.

Men Qapital är inte bara ute efter att erbjuda en komplett bank i ett enkelt gränssnitt. Stort fokus läggs också på att hjälpa användaren förbättra sin ekonomi genom olika funktioner.

En nyhet i nylanseringen är något de kallar för Payday divvy, där appen direkt vid löning ber dig tänka över hur pengarna ska användas. Hur mycket krävs för räkningarna, vad vill du lägga till sparandet mot ett uppsatt mål och vad du vill använda nu.

“Det låter enkelt, men människors beteendemönster har visat att det trots allt är ganska svårt”, konstaterar George Friedman.

Samtidigt återstår mycket arbete med appen och teamet har redan börjat spana på nästa funktion berättar George Friedman.

“Det är aldrig färdigbyggt. Vi har börjat titta på kompletterande produkter. Allt från en låneprodukt till delad ekonomi. Men vi har inte bestämt exakt vad vi ska göra i nästa steg”, säger han.

“Nu har vi byggt massor av produkter och ska konkurrera med bankerna.”

Qapital finns än så länge bara i USA och har idag 1,3 miljoner användare. För att kapitalisera på användarbasen och närma sig lönsamhet lanserades också deras nya månadsabonnemang i tre olika prisklasser.

“Vi fokuserar på lönsam tillväxt de närmaste tolv till 24 månaderna. Med den här lanseringen har vi också lanserat en abonnemangsmodell där man betalar för tjänsten. Det är inga dolda avgifter, bara en slät månadskostnad”, säger George Friedman.

Under 2017 omsatte Qapital 35,2 miljoner kronor, med ett minusresultat på 154 miljoner.

Läs fler artiklar
LÄS MER