Epicenter ska erbjuda bostadskö för techbolag

SEB Epicenter Bostadsbristen
Epicenter ska erbjuda bostadskö för techbolag

Patrick Mesterton, vd på Epicenter. Foto: Mynewsdesk/Linus Hallsenius

Tobias Blixt

Reporter

Bostadsbristen i Stockholm påverkar många techbolag och startups. Nu lanseras ett nytt koncept för personalbostäder.

Techbolagen ska få en egen bostadskö. Det är idén som tagits fram av Epicenter, SEB Greenhouse och nybildade fastighetsbolaget Trede Properties, rapporterar SVD.

Affärsiden är att genomföra uppköp i dåligt sålda bostadsrättsföreningar – antingen bostadsrätter eller hela bostadsrättshus. Dessa ska sedan göras om till personalbostäder åt it-bolag och förmedlas genom startup-hubens Epicenters nya avdelning Epicenter Living.

De siktar på att ha 800 lägenheter om ett år.

“Det måste finnas prisvärt boende om företagen ska kunna ta personal till Stockholm. Därför bygger vi nu upp en unik företagsbostadskö”, säger Patrick Mesterton, vd på Epicenter till tidningen.

Bakom Trede Properties står bland andra mäklaren Ramin Jahangiri. Han säger till SVD att det är bättre att företagens personal placeras i bostadsrätter före hyresrätter. Personalbostäder är win-win för alla när byggfrossa hotar, berättar han.

Projektet ska finansieras från investerare och fonder som kan köpa in sig i bostadsrätterna via fastighetsbolaget. Även it-företagen själva kan köpa.

“Skulle vi dela föreningarna med privatpersoner som inte i förväg känner till det här, så kan det bli intressekonflikter. Så det ska vi inte göra. Men vi ska inte heller ha hotellbolagstänk så som annars är vanligt för företagsbostäder, eftersom det ger för höga boendekostnader långsiktigt”, säger Ramin Jahangiri till SVD.

Redan nu finns det möjligheter att flytta in i 14 lägenheter med placering i Bromma och Spånga enligt Epicenters sajt.

Tidningen lyfter också fram att Spotifys medgrundare Martin Lorentzon var en av de första som larmade om it-företagens problem med att rekrytera personal på grund av bostadsbristen.

Läs fler artiklar
LÄS MER