Sofi Fahrmans satsning Left or right vrids om – här är hennes nya plan

Appar Sociala medier
Sofi Fahrmans satsning Left or right vrids om – här är hennes nya plan

Sofi Fahrman Foto: Erik Wisterberg.

Tobias Blixt

Reporter

Left or right skulle hjälpa dig att fatta beslut genom att låta användare rösta på ett av två alternativ. Nu är appen på väg att läggas ner.
"Den kommer att ingå i ett helt nytt sammanhang", säger Sofi Fahrman.

Sofi Fahrmans kliv bort från modevärlden och in i app-utvecklarnas land baserades på en observation om att personer i sociala medier ofta frågade vänner och följare om råd.

I en längre intervju med Breakit berättade Sofi Fahrman att satsningen skulle ta henne ut ur modefacket. 

Appen Left or right lanserades i slutet av 2016 och man kom snabbt upp i över tiotusen användare.

Sedan lanserade Instagram nästan en snarlik funktion i sitt stories-läge bara ett år senare.

Nu har Left or right helt slutat uppdateras i Apples App store och i Google play store finns den inte alls. Vi möts bara av ett felmeddelande när vi försöker nå den genom appens officiella hemsida.

Vad hände egentligen?

När Sofi Fahrman gästar scenen under Breakits event retail tech är hon snabbt inne och snuddar vid appen. Hon inleder hela samtalet med att berätta att hon också har gjort misslyckanden. 

“Jag är ett misslyckande, jag har också gjort misslyckade projekt”, meddelar hon direkt vid inledningen.

Sedan Instagram lanserade sin ja-och-nej-fråga i stories har de arbetat på hur de ska gå vidare med appen. När ämnet återigen kommer upp på scenen berättar hon att det varit svårt att locka investerare.

“Det här är nu en widget som lanserades i Instagram stories. Så Idén har verifierats och nu ser jag den dagligen i mina flöden, så det är ju roligt”, säger hon på scenen och fortsätter.

“Men vägen dit var tuff. Att tro att investeringsdelen var det enkla. Där fanns inte mycket tid för att bygga och skala produkten, utan man måste ut och jaga pengarna – för att bygga och skala produkten.”

Men idén verkar inte vara helt död – även om appen just nu är det.

“Nej absolut inte. Det är den inte. Den kommer att ingå i ett helt nytt sammanhang där vi kommer att ta hjälp av infrastrukturen från en tung spelare för att titta på nya former för att paketera om den. Så att den kan leva vidare på bästa sätt. Den teknik och det vi byggt är väldigt bra, sen har vi saknat en samarbetspartner som vi har hittat nu.”

“Sen hur vi kommer att jobba framåt och hur vi kommer att förädla Left or right. Det återstår att se helt enkelt.”

Vi kunde nyligen rapportera att Sofi Fahrman är inblandad i Wellstreets jätteprojekt med att bygga en startuphub i Sollentuna. Där kommer hon att gå in som senior rådgivare.

Efter att den här artikeln publicerats rapporterade Di Digital att Wellstreet köper upp rättigheterna till tekniken bakom Left or Right, men någon köpesumma har inte kommunicerats. 

Tanken är att kunna sälja Left or Rights lösning till kunder som vill ha en röstningsfunktion i sitt ekosystem. På torsdagsmorgonen säger Sofi Fahrman till Breakit att framtiden för Left or Right som fristående app riktad mot konsument är oklar, men att den troligen läggs ned.

"Det är en av sakerna som vi ska prata om. Men som jag ser det kommer vi att ta tekniken och erbjuda den till andra företag istället för att gå direkt mot konsument", säger Sofi Fahrman till Breakit.

För riskkapitalbolaget Wellstreet markerar uppköpet starten på ett nytt initiativ, kallat "technology recycling". Tanken är att Wellstreet ska sniffa upp startups som har stagnerat, men ändå har lyckats bygga ett värde. Det kan till exempel vara i form av en teknisk plattform, som i fallet med Left or Right.

I nästa steg ska startupens erbjudande paketeras om och säljas vidare till stora bolag som kan ha nytta av det.

Wellstreet ser "stor potential" i Left or Rights teknologi och kundengagemanget som den kan driva. Själva appen, och varumärket Left or Right, kommer dock troligen att begravas.

"Vi är primärt intresserade av tekniken. Varumärket i sig kommer med all sannolikhet inte att leva vidare", säger Sïmon Saneback, medgrundare av Wellstreet.

Fotnot: Erik Wisterberg har bidragit med rapportering till denna artikel.

Läs fler artiklar
LÄS MER