Detaljen i avtalet som kan ge Coffee Stain-grundarna en halv miljard extra

Coffee Stain Studios THQ Nordic
Detaljen i avtalet som kan ge Coffee Stain-grundarna en halv miljard extra

Anton Westbergh, vd för Coffee Stain Studios. Foto: Sara Lindh.

Jonas de Lange

Reporter

Deras galna get har gjort dem till mångmiljonärer – och mer kan det bli.

Onsdag morgon kom beskedet: Skövdebolaget Coffee stain studios köps upp för 317 miljoner kronor. Företaget, som grundades av nio personer 2010, har gjort stor succé med spelet Goat simulator och har det senaste året även byggt upp en egen spelförlagsverksamhet.

Köparen i affären var Sveriges största dataspelkoncern THQ Nordic, med grundaren Lars Wingefors i spetsen.

Vid en första anblick ser 317 miljoner kronor relativt billigt ut för det mycket lönsamma bolaget Coffee stain. Det motsvarar ungefär 4–5 gånger bolagets årsvinst. THQ Nordic å sin sida värderas till över 60 gånger sin årsvinst på Stockholmsbörsen.

Läser man det finstilta i pressmeddelandet från speljätten ser man dock att det ligger en betydande present till Coffee stains ägare i avtalet – om allt går vägen. Den manifesterar sig i form av en tilläggsköpeskilling uppdelad i 405 miljoner kronor plus 130 miljoner kronor – alltså totalt 535 miljoner kronor.

För att uppnå den första utbetalningen på 405 miljoner kronor behöver “vissa projekt” avslutas inom 36 månader. Vilka projekt det handlar om framgår inte av pressmeddelandet. För att även få ut den andra delen krävs att bolaget gör ett rörelseresultat på en halv miljard kronor redan om fem år. Det är ett stort steg upp från resultatet hittills i år på 53 miljoner kronor.

De två större utbetalningarna görs dessutom i aktier efter ett redan fastställt pris. Om THQ:s aktiekurs fortsätter med samma utveckling som hittills på börsen kommer det innebära att Coffee stains gamla ägare får dela på ett mångmiljardbelopp. Å andra sidan – om kursen vänder nedåt kan hundratals miljoner gå upp i rök.

Transparens: THQ Nordics huvudägare Lars Wingefors äger även en mindre aktiepost i Breakit.

Läs mer

Embracer-spelet Valheim på topp i Steams bästsäljarlista för tredje veckan i rad

I morse blev han 850 miljoner kronor rikare – efter storaffär

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Läs fler artiklar
LÄS MER