Metoden som kan öka ditt företags lönsamhet upp till tre gånger över snittet

SEB
Metoden som kan öka ditt företags lönsamhet upp till tre gånger över snittet

Är det möjligt för företag att växa och utvecklas snabbare, utan att tappa kontrollen?
Ja, menar SEB och tillväxtexperten Pelle Tornell, som förra året lanserade ScaleUp Academy i Sverige.
Nu öppnar ansökningarna till 2019 års upplaga av programmet, samt till helt nya ScaleUp Academy Tech.

Inom ScaleUp Academy får utvalda företag coachning och experthjälp för att i realtid och praktiken utveckla verksamheten, vässa strategierna och hantera tillväxtutmaningar. Programmet är ettårigt och bygger på ScaleUp-metodiken, som har sitt ursprung vid universitetet MIT i Boston.

”Den som först lyckas skala upp får stora fördelar”

I januari är det dags för nästa omgång av ScaleUp Academy. Parallellt slår ScaleUp Academy Tech upp portarna, för första gången någonsin. Men varför behövs ett eget tillväxtprogram för företag med tech-inriktning? Pelle Tornell, som är ensam i Sverige om att vara certifierad i ScaleUp-metodiken, säger:

”Tillväxt är extra viktigt inom tech-sektorn, där en ”the winner takes it all”-situation ofta råder. Den som först lyckas skala upp får stora konkurrensfördelar, som i många fall leder till marknadsdominans. Snabbhet är avgörande.”

Läs mer om Greenhouse – SEB:s program för tillväxtföretag – här!

Han fortsätter:

”När vi har utformat ScaleUp Academy Tech har vi anpassat programmet för att prioritera hastighet. Dessutom har vi tagit in experter på scale-ups inom tech från Silicon Valley. Företagen som deltar kan räkna med att genast börja tillämpa de mest kraftfulla metoder som finns för att skala upp tech-bolag.”

Tillväxt ger ännu mer tillväxt

I början av året genomförde Svenskt Näringsliv en enkätstudie om tillväxtproblem inom tech-sektorn. Den visade att ”företagets lönsamhet” ses som ett betydligt större hinder för tillväxt bland tech-företag än företag i allmänhet. Pelle Tornell kommenterar det så här:

”När vi tittar på effekterna hos de företag som har tillämpat ScaleUp-metodiken fullt ut så är vår uppskattning att de kan uppnå två till tre gånger snittlönsamheten i sin bransch. Det skapar en riktigt bra grund för att fortsätta växa med egna medel.”

Det kommer bli lättare för fler startups att hävda sig i konkurrensen.

På sikt hoppas Pelle att ScaleUp Academy Tech ska bidra till att stärka den svenska tech-sektorn som helhet.  

”I takt med att fler tech-företag börjar använda den kraftfulla ScaleUp-metodiken, och den verkligen sätter sig, kommer det att bli lättare för fler startups att växa och hävda sig i den internationella konkurrensen.”

  • Testa ScaleUp-metoden under en dag

Den 4 december ordnar SEB och Pelle Tornell Scaleup Masterclass Tech, som ger dig chans att prova på ScaleUp-metodiken under en dag. Läs mer och anmäl dig till ScaleUp Masterclass här.

Ansökningarna till 2019 års ScaleUp Academy och ScaleUp Academy Tech har också öppnat. Om du vill söka till någon av dem med ditt företag hittar du allt du behöver veta här.

Läs fler artiklar
LÄS MER