Nu kan ditt företag få hjälp av Scaleup Academy: ”Vi har sett strålande resultat”

SEB
Nu kan ditt företag få hjälp av Scaleup Academy: ”Vi har sett strålande resultat”

SEB:s samarbete med entreprenören och scaleup-experten Pelle Tornell blev direkt en succé.
Nu söker ScaleUp Academy nya företag till 2019 års upplaga av programmet.
”Bland företagen som hittills medverkat har vi sett strålande resultat, säger Fredrik Josefsson på SEB.

År 2017  inledde SEB ett samarbete med entreprenören och scaleup-experten Pelle Tornell, med målet att göra en insats för svenska företag som vill växa.

Pelle Tornell är ensam i Sverige om att vara certifierad i ScaleUp-metodiken, som har sitt ursprung vid universitetet MIT i Boston. SEB har, å sin sida, länge jobbat utifrån filosofin att ett starkt företagsklimat behövs för att skapa arbetstillfällen, lösa samhällsutmaningar och få ekonomin att växa.

Läs mer om Greenhouse – SEB:s program för tillväxtföretag – här!

Det är, med andra ord, två företagsentusiaster som står bakom tillväxtsatsningen. Samarbetet bar snabbt frukt och det ettåriga tillväxtprogrammet ScaleUp Academy såg dagens ljus.

”Att växa innebär ofta en stor utmaning”

Inom ScaleUp Academy ges utvalda företag möjlighet att under ett års tid få coachning och hjälp av experter, för att kunna hantera sina tillväxtutmaningar på bästa sätt. Det kan handla om allt från strategi och ledarskap till marknadsföring och rekrytering. Fredrik Josefsson, Head of Entrepreneurs and High Growth på SEB, förklarar:

”Att växa innebär ofta en stor utmaning. Det är många bitar som måste vara på plats. Dessutom är varje företag unikt och det fina med ScaleUp Academy är att du tar med ditt företag in och påbörjar din tillväxtresa i praktiken, med stöd av experter som ser till dina specifika förutsättningar, säger han.

Tech-företagen kommer ha en viktig roll i att möta olika hållbarhetsutmaningar.

Ur ett lite större perspektiv är det, i dagens Sverige, små och medelstora företag som står för merparten av de nya jobb som växer fram.

”Det är ganska enkelt, egentligen. När företag växer och utvecklas behöver de anställa fler. Det är bra för företagen själva, för samhället som helhet och något som vi vill göra vårt för att bidra till”, säger Fredrik Josefsson.

Nytt specialdesignat program för tech-företag

ScaleUp Academy är nu inne på sitt andra år och i januari inleds en ny omgång. En nyhet för i år ett specialdesignat program för tech-företag.   

”Tillsammans med Pelle Tornell har vi utvecklat konceptet vidare och lanserar nu ScaleUp Academy Tech, som går parallellt med det vanliga programmet. Orsaken till det är att tillväxtutmaningarna ser lite annorlunda ut inom det snabbrörliga tech-segmentet, där det till exempel finns stora svårigheter med att hitta rätt kompetens”, säger Fredrik Josefsson.

Passar Greenhouse ditt företag? Läs mer här!

Tech-segmentet är intressant också ur andra perspektiv, menar Fredrik.

”Jag tror mycket väl att framtidens storföretag och stora arbetsgivare kan finnas bland de många startups som nu kommer fram inom tech. Dessutom kommer tech-företagen att ha en viktig roll i att möta olika hållbarhetsutmaningar”, säger han.

  • Testa ScaleUp-metoden under en dag

Den 4 december ordnar SEB och Pelle Tornell Scaleup Masterclass Tech, som ger dig chans att prova på ScaleUp-metodiken under en dag. Läs mer och anmäl dig till ScaleUp Masterclass här.

Ansökningarna till 2019 års ScaleUp Academy och ScaleUp Academy Tech har också öppnat. Om du vill söka till någon av dem med ditt företag hittar du allt du behöver veta här.

Läs fler artiklar
LÄS MER