Coffee Stain köps upp – för 317 miljoner kronor

Coffee Stain Studios
Coffee Stain köps upp – för 317 miljoner kronor

Sara Lindmark

Reporter

Anton Westbergh och hans kollegor ville skapa en getsimulator eftersom det är "världens roligaste djur". Det blev en succé och idag köps spelutvecklaren Coffee Stain upp av THQ Nordic.

Inför min Entreprenörsresa 2015 fick jag tipset att kolla upp Coffee Stain Studios i Skövde eftersom studion enligt tipsaren gjorde "galna spel som säljer helt galet". Bolaget grundades 2010 men tillväxten tog ordentlig fart i och med succéspelet Goat Simulator som släpptes i april 2014. 

“Vi satt och spånade idéer och den här idén stack absolut ut mest. Vi bestämde oss för att ge det en chans och göra en game jam. Efter några veckor la vi ut en trailer på Youtube och det smällde till direkt,” sa medgrundaren och vd:n Anton Westbergh när vi träffades i Skövde. 

Sedan dess har mycket hänt, och i dag kom nyheten om att bolaget köps upp av THQ Nordic för 317 miljoner kronor. 

"Vi är nio personer som har drivit det tillsammans i åtta år. Tillslut kommer man till ett skede där folk börjar vilja göra annat. Nu har vi hittat en bra framtid för bolaget, det känns som en bra grupp att finnas i. Majoriteten av grundarna kommer ändå att jobba kvar, inklusive jag", säger Anton Westbergh, kort efter att nyheten blivit offentlig. 

Hur känns det att lämna ifrån sig ägandet?

"Det är blandade känslor så klart, man har byggt upp något tillsammans, så det är ett stort beslut. Men det här blir ett nytt kapitel och vi tror att det kommer att vara bra för bolaget. Vi blir del av något större och det känns väldigt spännande. 

Den preliminära köpeskillingen uppgår till 317 miljoner kronor på kassa- och skuldfri bas. Om bolaget uppfyller vissa villkor tillkommer en eventuell tilläggsköpeskilling. 

THQ Nordic bedömer att Coffee Stain kommande år kommer att nå en nettoomsättning mellan 200 och 250 miljoner kronor och en vinst före skatt på 100-150 miljoner. För niomånadersperioden januari - september 2018 genererade Coffee Stain en nettoomsättning på cirka 86 miljoner kronor och en justerad vinst före skatt på cirka 53 miljoner kronor.

"Vi skapar ett kompletterande ben för THQ Nordic. Coffee Stain är ett passionerat och mycket kompetent team som skapar och ger ut grymma spel. Efter några år utan några större releaser ser pipelinen stark ut, med nya spelreleaser av till exempel Satisfactory och Deep Rock Galactic", säger THQ:s vd Lars Wingefors, i ett pressmeddelande. 

Köpet omfattar immateriella rättigheter för speltitlarna Satisfactory, Goat Simulator, Sanctum samt förlagsrättigheter till Deep Rock Galactic.

Förra året plockade grundarna av Coffee Stain ut 125 vinstmiljoner för att investera i nya spelprojekt. 

Läs mer

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Embracer-spelet Valheim på topp i Steams bästsäljarlista för tredje veckan i rad

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Läs fler artiklar
LÄS MER