AIAR tog in miljoner via Fundedbyme – begärs i konkurs av sina anställda

AIAR Crowdfunding
AIAR tog in miljoner via Fundedbyme – begärs i konkurs av sina anställda

Rufus Lidmans AIAR är i kris. Foto: Pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

De skulle bli Sveriges nästa "unicorn" – och fick med sig hundratals svenskar som investerare.
Nu kraschar bolaget, kan Breakit avslöja.

Crowdfunding har blivit ett av den digitala ekonomins stora modeord. Via plattformar som Funded By Me eller Pepins kan vem som helst köpa in sig i unga, heta och onoterade bolag.

Drömmen är att hitta nästa stora succé, i en extremt tidig fas. Samtidigt menar kritiker att bolag som "riktiga" professionella investerare har ratat använder allmänhetens okunskap för att pumpa upp värderingarna via crowdfunding.

Ofta är det stora drömmar som marknadsförs.

Ett av bolagen med allra mest iögonfallande visioner är svenska AIAR, grundat av den digitala entreprenören Rufus Lidman. I våras tog han - "efter avgifter och annat" - in 3,6 miljoner kronor via Funded By Me.

Investerarna, 300 privatpersoner, fick veta att AIAR skulle håva in en miljard (!) användare till sin digitala AI-drivna utbildningsplattform. Inom bara några år räknade bolagets ledning med intäkter i mångmiljardklassen. Men blott ett halvår efter att crowdfunding-kampanjen avslutades är AIAR i ekonomisk kris.

Breakit kan i dag avslöja att fem av bolagets tidigare anställda har begärt att bolaget ska försättas i konkurs. Detta eftersom deras löner inte har betalats.

Rufus Lidman säger till Breakit att han själv har satsat 3 miljoner kronor ur egen ficka på att rädda bolaget, men att AIAR nu har slut på pengar. Alla anställda sades upp i början av sommaren. 

"Deras sista löner och all drift har jag betalat privat. Jag har använt mina sista pengar, pengar som skulle gå till mina barns hus", säger Rufus Lidman.

Han hoppas kunna få till en rekonstruktion, något som kräver att fordringsägarna går med på att skriva ned skulderna istället för att driva igenom konkursen.

"Vi kämpar på, men jag har just nu ingen konkret lösning", säger Rufus Lidman.

Han tillägger att "precis allt annat, utom finansieringen, har gått enligt plan".

"Vi har haft byggt tillräckligt mycket värde för att vara en suverän plattform för det vi vill göra framåt. Det är egentligen bara finansieringen som inte varit fungerande jämfört med plan, men allt är en grym grund för rekonstruktion om det nu blir det som blir alternativet".

Crowdfundingplattformen Funded By Me finns bland bolagen som AIAR har skulder till.

"Vi har inte fått betalt, det rör sig om 300.000 - 400.000 kronor", säger vd:n Daniel Daboczy till Breakit.

Han uppger att 99 av 100 entreprenörer som kommer med orealistiska pitchar om världsherravälde stoppas från att använda Funded By Me. Så varför släpptes AIAR igenom? Lyssna på hela historien i Breakits nyhetspodd, Breakit Daily.

Läs fler artiklar
LÄS MER