Sök

Är det verkligen Facebooks fel att det sprids fejkade nyheter?

Emanuel Karlsten. Foto: Sara Lindmark och TT.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Det brasilianska valet sätter exakt fingret på varför jakten på nätjättarna är ett enormt slöseri på debatt, energi och resurser. För problemet är något helt annat – och det förändrar hela samhällsutvecklingen nu, skriver Breakits Emanuel Karlsten.

I veckans Mediepodden djupdyker jag och Olle Lidbom i det brasilianska valet. Brasilien avviker på flera sätt. Här regerar inte Facebook, utan Whatsapp. I valet spreds därför propaganda genom hundratusentals små chattgrupper där informationen var krypterad och därmed svår att reglera. Befolkningen vända sig till dessa små chattgrupper eftersom de inte litade på etablissemangets löften eller distanserade snack.

Det behöver såklart sättas i ett sammanhang.

Brasilien har gått igenom några extremt tuffa år, med stora politiska skandaler. Presidenten har avsatts efter oegentligheter och händelserna har skapat grogrund för massiv misstro till etablissemanget. Även nyhetsmedier är så klart del av detta etablissemang och har också fått uppleva misstron. Egentligen alla som på något sätt tar hänsyn till den gamla makten blir smittade av denna misstro. Även Facebook.

I sina försök att faktagranska och komma åt propaganda och fejkade nyheter, upplevs de allt mer som en lakej för den gamla makten. De skapar filter för att “sanningen” inte ska nå medborgaren.

Så vem ska man lita på?

De som kommer utifrån. De jag känner representerar mig, den lilla människan och medborgaren.

Det här är en viktig insikt för alla som försöker begripa och navigera i samhällsutvecklingen. Istället för att etablerade aktörer tar ett eget ansvar för samhällsutvecklingen letar de aktivt efter andra att lägga skulden på. Trumps framgång i USA? Det måste vara Facebook, Cambridge analytica. Att medier måste stänga igen? Ja, det är ju för att Google tar alla pengar.

Alltid någon annans fel, aldrig mitt.

Alltid någon annan som ska regleras, aldrig att jag gjort något fel.

Men Brasilien är antitesen till det här.

Det visar på hur ett internet skulle se ut även när det inte finns en aktör som hade monopol på sociala medier. Facebooks makt och möjlighet att ändra i sina algoritmer är stor, men den skulle inte spela någon roll om vi ändå skulle fly deras plattform till andra aktörer. Oavsett om de heter Whatsapp, Kik eller Signal. När misstron till etablissemanget blir tillräckligt stark föredrar vi att skapa våra egna informationsflöden.

För den som ska navigera digitalt och är intresserade av en samhällsutveckling är det här centralt att förstå.

Vi diskuterar det vidare i Mediepodden, inte som ett sannolikt scenario, men som en konsekvens ifall etablerade företag, medier och institutioner väljer att stå utanför och kritisera internet, istället för att delta på dess nya premisser.

Läs mer