Nio Heetch-förare dömda för olaglig taxitrafik

Heetch Taxi taxiapp
Nio Heetch-förare dömda för olaglig taxitrafik

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Transportstyrelsen satte ned foten och meddelade att Heetch samåkningstjänst bröt mot lagen. I de 10 fall som prövats hittills har en förare friats.

Flera Heetch-förare har dömts av tingsrätter i Stockholmsområdet, visar en granskning av Di Digital. Heetch, som är en utmanare till Uber, valde att ändra om sin modell från en samåkningstjänst till en mer renodlad taxiapp, sedan en förare dömts för olaga taxitrafik tidigare i år.  

”Vi har gjort det vi kunnat och tror fortfarande på att man ska få kunna täcka sina kostnader. När vi lade ner startade vi också en mycket uppskattad taxitjänst som följer dagens regelverk”, säger Hicham Larhnimi, Sverigechef på Heetch, till sajten.

Totalt har 9 förare dömts för antingen olaga taxitrafik eller brott mot taxitrafiklagen. Påföljderna har i samtliga fall varit 40 eller 50 dagsböter.

En förare friades däremot av Stockholms tingsrätt. De ansåg att resenären inte hade varit tvungen att betala för resan. Anledningen var att Heetch egentligen inte krävde någon betalning, utan arbetade utifrån en modell där man föreslog en ersättningsnivå.

”Regelverket är fortfarande otydligt, vilket den frikännande domen visar”, säger Hicham Larhnimi.

Di Digital rapporterar att flera Heetch-förare kan vara på väg upp i tingsrätten. Polisen uppgav tidigare under året att de hade påbörjat utredningar mot cirka 25 chaufförer.

Läs fler artiklar
LÄS MER