Morris Stockholm stämmer H&M för varumärkesintrång

Morris Stockholm stämmer H&M för varumärkesintrång

Bilden är ett montage. Morris & Co (H&M) till vänster, Morris Stockholm till höger Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Morris menar i en stämning att H&M kopierat deras varumärke, kan Breakit avslöja.

Morris Stockholm grundades för 14 år sedan av Jan och Eva Alsén. Sedan dess har paret byggt upp ett klädimperium med plagg som de själva beskriver som klassiska med inspiration från brittiskt mode.

Nu stämmer Morris klädgiganten H&M för varumärkesintrång. Morris kräver H&M på 10 miljoner kronor, samt vite på ytterligare miljoner om H&M inte tar bort kläderna från butikerna.

Orsaken är ett samarbete som H&M nyligen presenterade, där man tagit fram kläder med klassiska print från den brittiska 1800-talskonstnären William Morris. Kläderna säljs under det snarlika namnet Morris & Co. 

Morris Stockholm menar bland annat att kollektionen påminner om den kollektion som Morris själva har gjort med mönster från brittiska varuhuset och designföretaget Liberty. Samt att loggan ser likadan ut  

"Varumärket är identiskt med Morris varumärke", skriver bolaget bland annat.

I stämningen bifogar Morris Stockholm flera bilder som ska styrka deras argumentation. Bilderna till vänster är H&M:s och bilderna till höger är Morris Stockholm.

I stämningen kräver svenska Morris nu att H&M ska plocka bort samtliga produkter med märket Morris & Co, både från butiker och lager, samt skriver att klädjätten ska föreläggas ett vite på fem miljoner kronor om så inte sker inom en viss tid. Alla kläder med varumärket ska dessutom förstöras, och Morris vill även att H&M ska publicera rättelser i SvD, DN och GP.

Förra året omsatte Morris Stockholm 160 miljoner kronor och gjorde en vinst på 10 miljoner kronor. I somras rapporterade Breakit att grundarna sålde av en majoritet av bolaget till Holta invest. Grundarparet äger fortfarande 40 procent i bolaget och sitter kvar i styrelsen.

H&M har avböjt att kommentera stämningen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER