Sök

Svenskarna som lämnat Sverige – därför investerar de i Israel

Tel AvivIsrael

Breakit

Breakit

Glöm kibbutzer och Jaffaapelsiner – idag är startups en av Israels största exportprodukter. Breakit har besökt Tel Aviv och svenskarna som har valt att lämna Sverige.

På den asiatisk-israeliska inkubatorn Samurai House tummar entreprenören Ani Terada från Japan på ett slitet exemplar av det bästsäljande manifestet The start up nation från 2009, en hyllning i bokformat till Israel som startupnation (och sannolikt även en bricka i ett större lobbyspel för att lyfta fram en annan sida än bilden av det ständigt konflikttyngda Israel). 

"När jag läste boken bestämde jag mig, jag skulle hit", säger Ani Terada som har startat Aniwo, en slags matchningssajt för startups och investerare. 

"Det är i Israel det händer."

Ani Terada har onekligen en poäng. Stockholm i all ära, men det är i Tel Aviv, eller i Silicon Wadi (”dal” på arabiska) som hubben också kallas, som de stora pengarna finns. Israel rankas som nummer två efter Silicon Valley med fyra procent av världens riskkapital och för tillfället flödar även kinesiskt kapital in i landet. 

"Tel Aviv har ett mer moget ekosystem än Stockholm. Google har två kontor i Tel Aviv och Facebook sitt enda utvecklingscenter utanför USA", säger Benjamin Ratz som jobbar på det Tel Aviv-baserade riskkapitalbolaget lool ventures som såddinvesterar i israeliska startups. Han poängterar den respekt för entreprenörskap och innovationer som genomsyrar det israeliska samhället.

Det finns fler än 6 000 aktiva startups i Israel och bara under det här årets första halva har 342 företag rest över två miljarder dollar i kapital, jämfört med 1,6 miljarder dollar under samma period året innan (att jämföra med 434 miljoner dollar som investerades i svenska startups under 2014, inte heller det en dålig summa). 2014 gjordes exits för 15 miljarder dollar, dubbelt så mycket som året innan. Och allt detta i ett land med 8 miljoner invånare.

Hur gick det här till?

Den ständigt närvarande konflikten har påverkat ekosystemet positivt, menar vissa. Från Tel Aviv är det knappt 7 mil till Gaza och de med en ”living-on-the-edge-approach" anser att utsatthet föder ”passion.” Man vill hitta lösningar snabbt, det finns ingen tid att förlora. Man kan dö i morgon. Har man en affärsidé lanserar man den direkt.

Andra ger en kanske mer nyanserad bild och menar att den obligatoriska militärtjänstgöringen är en annan förklaring till landets framgångar. I Israel rekryteras topphjärnorna direkt från landets militära elitenheter och runt hälften av landets teknikbolagssuccéer är grundade av någon från den mytomspunna enheten 8200, en signalunderrättelsetjänst inom försvarsmakten. Militärtjänstgöringen leder även till unik sammanhållning i ett litet land där alla känner alla.

"Sen finns det ett uttryck som heter "taschless" som betyder ungefär "kom till poängen." I Israel går man rakt på sak, man knusslar inte", berättar Benjamin Ratz.

I Gaza skjuts demonstranter ihjäl och i Jerusalem avlöser knivdåden varandra när jag är på besök. Men även i landets konflikttyngda regioner finns inkubatorer och aspirerande entreprenörer.

"Vi brukar skoja om att vi borde åka runt och dammsuga varenda kibbutz efter smarta hjärnor innan de stora VC-firmorna haffar dem", säger Michael Katina, som flyttade från Malmö till Tel Aviv för åtta år sedan och nu investerar i israeliska startups.

Han hyr kontorsplats på Mindspace, en kontorshub på paradgatan Rotshild Boulevard där de flesta glider omkring i flip-flops och t-shirt, standarduniformen, får jag veta. Avslappat – och tydligen – tryggt. På frågan om det är säkert att kånka runt på gatan med min stora kamera kommer svaret från Michael blixtsnabbt.

"Det här är inte Malmö."

Överallt i stadskärnan syns beväpnade poliser och militärer och inom startupscenen är cybersäkerhet är en av de stora branscherna där Israel har varit framgångsrika.

"När det kommer till säkerhet har vi ju ett naturligt försprång", säger Michael Katina med ett snett leende. 

På en pub i närheten träffar jag svenska Nina Waldfogel. För ett och ett halvt år sedan gjorde hon en aliyah, den hebreiska benämningen för immigration till Israel. Bakom sig lämnade hon sju år på Apples marknadsavdelning i London och idag är hon involverad i en av Tel Avivs hetaste startups, Parola, en ny typ av open-source-musikplattform som låter vem som helst skapa, remixa och upptäcka musik.

Parola mjuklanserades under ett Techcrunch-event i San Fransisco i september. Hittills har man tagit in två miljoner dollar i såddfinansiering från tre affärsänglar med bakgrund inom teknik, finans och musik och på frågan hur långt Parola har kommit i diskussioner med skivbolagen blir svaret: ”vi jobbar på det”.

Men hon ser nöjd ut. 

"I Israel skapar du dig din egen lycka. Allt är upp till dig själv."

Vad är den största skillnaden mot att jobba i Storbritannien eller Sverige?

"Alla personer jag känner har ett heltidsjobb, men drömmer samtidigt om att starta något eget och du försöker tills du lyckas. Varför då?"

Hon svarar på sin egen fråga.

"Vi lever i nuet och uppskattar de möjligheter som kan ge oss en bättre morgondag."

Kina Zeidler


Vill veta om om techindustrin i Tel Aviv?

Läs här om svensk-israelen Simon Fried som har fått in riskkapital från isrealiska staten och missa inte heller vår lista över israeliska startups du bör ha koll på. Spana in också in vår faktaruta nedan.

Fakta

Efter Sovjetunionens fall 1991 immigrerade en miljon ryska judar till Israel, varav 40 procent hade en akademisk utbildning. Ungefär samtidigt, 1993, startade ett antal innovativa program som satte fart på den lokala hightechindustrin, det mest kända är riskkapitalfonden Yozma som utvecklades av Office of the Chief Scientist, en del av landets ekonomiministerium. Initiativet erbjuder finansiering i startups samtidigt som man uppmuntrar utländska investeringar. Yozmainitiativet anses vara en av anledningarna till landets blomstrande kapitalmarknad och massinvandringen av kvalificerad arbetskraft ytterligare en bidragande orsak till landets framgångar inom hightechindustrin. Idag finns 70 aktiva riskkapitalfonder i Silicon Wadi, varav 14 är internationella.

Läs mer