Sök

Backing Minds ökar sitt ägande i DNA-bolaget Dynamic Code

Dynamic CodeBacking minds

Sara Wimmercranz och Susanne Najafi drar ing fonden Backing minds. Foto. Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Leder rundan på 30 miljoner.

Linköpingsbolaget Dynamic code låter dig göra DNA-baserade tester för att undersöka en rad olika sjukdomar. Bolaget har byggt en plattform som kopplar ihop vårdkedjan och aktörer som labb-analytiker, digitala vårdgivare och patienter.

Kunden beställer hem ett test, lämnar DNA-prov via saliv eller sekret, skickar tillbaka provet och får sedan ta del av diagnosen online. På listan hittar vi exempelvis könssjukdomar, laktos- och glutenintolerans och snart även halsfluss. Bolagets plattform är numera även kopplad till nätläkare vilket gör att läkarna enkelt kan ta del av analyssvar.

Sara Wimmercranz och Susanne Najafis riskkapitalbolag Backing Minds investerade 10 miljoner kronor i Dynamic code förra året. Kort därefter följde en kampanj på crowdfundingplattformen Pepins som inte kan beskrivas som annat än en succé. Bolaget tog då in ytterligare 10 miljoner kronor på mindre än 40 minuter.

Nu siktar Dynamic code på att ta in runt 30 miljoner kronor. 

Backing Minds grundare Sara Wimmercranz berättar att 24 miljoner redan tecknats av befintliga aktieägare, där Backing Minds står för större delen av investeringen. 

”Vi säger inte exakt antal miljoner men vi tar den största delen och utökar vårt ägande”, säger Sara Wimmercranz.

Ytterligare kapital kommer att ta in genom Pepins plattform. 

Sara Wimmercranz säger att Dynamic code nu byggt en plattform som är perfekt riggad för expansion och beskriver bolaget som en pusselbit i den digitala vårdkedjan.

”Vi ser hur kraven på tillgänglighet och kvalitet ökar, ingen kommer kunna hantera det utan att ha en lösning för diagnostiken. Det är den saknade länken i en effektiviserad vårdprocess”, säger Sara Wimmercranz. 

Hon pekar på att det finns stora summor att spara inom den offentliga vården.

”Sett till tillförlitlighet och kostnadseffektivitet har DNA-tekniken stora fördelar. Jag tror marknaden börjar få upp ögonen för det, men digitala vårdgivare ligger lite före”

Hon menar att det finns mycket kvar att hämta i Norden samtidigt som det internationella expansionsfokuset ligger mot Europa där flera samarbeten redan pågår. 

”Den finns inga tekniska hinder för skalbarhet”. 

I våras startade Dynamic Code ett samarbete med DNA Diagnostics Center (DDC), ett av världens största företag inom DNA-tester.

Grundaren Anne Kihlgren uppgav då att bolaget räknade med att nå många nya kanaler genom det nya samarbetet.

”På sikt räknar vi med riktigt stora volymökningar", sa Anne Kihlgren.

Under förra året omsatte bolaget 17 miljoner kronor med ett resultat på minus 8 miljoner kronor.

Läs mer