Sök

Nyhetsankaret om AI-uppläsaren: "Tittarna gillar när vi är mänskliga"

Breakit

Breakit

Sågar Kinas robot-programledare.

Kina har skapat ett AI-nyhetsankare – en digital version av en känd, kinesisk programledare. Det betyder att staten numera kan programmera honom att säga precis vad de önskar.

I klippet, hos The Verge, pratar nyhetsankaret engelska, läpparna rör sig lite stelt, men ljudet är klart och tydligt.

I vår podd Breakit Daily ringde vi upp SVT:s nyhetsankare Cecilia Gralde på Aktuellt och frågade om hon är rädd för att bli arbetslös nu när AI-ankare är på gång.

“Nej, jag känner mig inte jättenervös. När jag tittade på klippet tänkte jag att det är nytänkande och intressant, men det är väldigt väldigt maskinellt. Jag vet inte hur stort intresset är för att titta på ‘programmerade programledare’, men vet vet? Det kanske kan funka som ett komplement framöver”, säger hon.

Vad tror du att du har för fördel som mänsklig programledare?

“Publiken älskar när vi är mänskliga, när vi inte är maskiner. Så det tror jag är en fördel. Det behöver inte vara perfekt jämt”.

Cecilia Gralde ser dock faror med teknik som kan manipulera nyhetsankare. Själv skulle hon inte låta någon bygga en digital version av henne själv.

“Det betyder i praktiken att man skulle kunna få mig att säga vad som helst. Och det låter inte så lockande, ärligt talat”, säger hon.

Lyssna på hela avsnittet här!

 

Läs mer