Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nu granskar svensk åklagare påstådda mutor i Stenbeck-bolag

Artikel bild
Cristina Stenbeck, ordförande och storägare i Millicom. FOTO: TT

Riksenheten mot korruption har fått Millicom-styrelsens anmälan på sitt bord.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Sent på onsdagskvällen briserade nyheten: Det har förekommit ”olämpliga utbetalningar” från telekomjätten Millicoms majoritetsägda bolag i Guatemala.

Millicoms styrelse hade själv anmält detta till både amerikanska och svenska åklagarmyndigheter men var i övrigt mycket förtegen om vad som låg bakom.

Men nu står det klart att det som misstänks är någon form av mutbrott. 

Millicoms anmälan skickades tidigare i veckan in till svensk polis som sände den vidare till åklagarmyndigheten. En talesman för pressfunktionen uppgav för Breakit på torsdagseftermiddagen att myndigheten tagit beslut om att en åklagare på Riksenheten mot korruption ska gå igenom anmälan. Orsaken till att just denna enhet ska granska ärendet är att det kan handla om ett misstänkt mutbrott.

Inom de närmaste dagarna väntas nu den ansvarige åklagaren ta beslut om en förundersökning ska inledas.

Cristina Stenbeck kontrollerar via investmentbolaget Kinnevik i praktiken makten i Millicom. Hon är dessutom ordförande i Millicom.

En annan storägare i Millicom är Nordea Fonder som i fredagens upplaga av papperstidningen Dagens industri uppger att man redan nu räknar med att Millicom kommer åka på någon form av straff för de misstänka mutorna.

”Jag förväntar mig absolut att de får böter. Det hrä ger oss möjlighet att lyfta de här frågorna (om korruption, Breakits anmärkning) ytterligare. Det kommer vi att göra. det kan du vara säker på”, säger chefen för ansvarsfulla investeringar på Nordea, Sasja Beslik, till tidningen.

Läs mer