Elina Berglund: ”Hoppas att folk slutar höja ögonbrynen över kvinnor i tech”

Natural Cycles
Elina Berglund: ”Hoppas att folk slutar höja ögonbrynen över kvinnor i tech”

Elina Berglund Scherwitzl. Foto: Press.

Towe Boström

Reporter

Natural Cycles grundare Elina Berglund talar ut på Reddit för att nå ut i USA.
”När jag möter män i sociala sammanhang blir de ofta väldigt förvånade när jag berättar om min bakgrund", berättar hon i tråden.

Natural Cycles har skapat en app som hjälper kvinnor att utnyttja de säkra perioderna i menstruationscykeln för att undvika graviditet.

Under onsdagen trumpetade bolaget ut att grundaren Elina Berglund laddade för Reddit. Det vill säga gjorde sig beredd att svara på frågor i en tråd på nätforumet.

Reddit samlar idag hundratals miljoner användare, inte minst i USA, och utgör därmed en relevant plattform för p-appen som gasar i USA.

Utöver att svara på frågor om hur p-appen fungerar berättar Elina Berglund om hur det är att vara kvinna i tech. Hon arbetade tidigare som forskare på Cern där hon var delaktig i att upptäcka Higgspartikeln.

Elina Berglund berättar att hon alltid arbetat i mansdominerade branscher men haft turen att omges av många kvinnor.

”Min arbetsgrupp på Cern hade många briljanta och fantastiska kvinnor och på Natural Cycles är vi runt 60 procent kvinnor”. 

Det är utanför arbetet som som hon drabbats av ojämlikheter och fördomar.

”När jag möter män i sociala sammanhang blir de ofta väldigt förvånade när jag berättar om min bakgrund. När min dotter växer upp hoppas jag att människor inte längre höjer på ögonbrynen över kvinnliga fysiker eller kvinnor inom tech”, skriver Elina Berglund.

Natural Cycles har stått i rampljuset under hela våren efter att barnmorskor larmat om oönskade graviditeter.En utredning mynnade sedan ut i att Läkemedelsverket uppmanade bolaget att förtydliga sin kommunikation.

I Reddit-tråden svarar Natural Cycles på frågor kopplade till osäkerheter kring appen, men alla är inte nöjda. Några irriterade användare ifrågasätter bland annat vilka frågor i tråden som Elina Berglund väljer att svara på.

Elina Berglund berättar vidare att hon och maken Raoul är exalterade över satsningen i USA.

"Vi flyttade nyss till USA för att få saker att hända här och försäkra oss om att vi gör saker rätt". 

Hon spår att vi kommer se allt mer tekniska hälsoinnovationer som riktar sig till kvinnor framöver. 

En annan fråga är hur närliggande det vetenskapliga synsättet är det affärsmässiga.   

”Jag har förstått att jag ofta tänker lite annorlunda än människor med affärsbakgrund, men det är också det som får mig att sticka ut, vilket är viktigt när man försöker göra något nytt",  Elina Berglund. 

Läs fler artiklar
LÄS MER