Ikea-sfären köper fler H&M-aktier

H&M Ikea
Ikea-sfären köper fler H&M-aktier

Direkt / Breakit

Ikea-sfären ökar insatserna.

Interogo, som ingår i Ikea-sfären och som har hand om sfärens finansiella investeringar, har under oktober köpt ytterligare 2,1 miljoner aktier i H&M. Det framgår av en uppdaterad ägarlista som bolaget lagt ut på sin hemsida och som återspeglas i ägardatatjänsten Holdings.

Interogo gick in i H&M under september och har i och med den senaste ökningen knappt 12,3 miljoner aktier. Positionen motsvarar nu 0,7 procent av kapitalet i H&M.

Köpet gjordes via bolaget IH Capital HC1 AB som kontrolleras av Interogo.

Exakt varför Interogo väljer att investera i just H&M är däremot desto mer oklart. Bolagets investeringar är enligt Intergogos hemsida indelade i tre områden: fastigheter, fonder som hanteras via bolaget IFM i Luxemburg samt Nalka Invest, som fokuserar på nordiska små- och medelstora bolag.

Direktinvesteringarna i börsnoterade H&M förefaller därför, för en utomstående betraktare, vara en udda fågel i Interogos investeringsverksamhet.

När Direkt, tidigare i veckan via mejl, bett Interogo om något annat exempel på en större direktinvestering i ett stort börsnoterat bolag har sådana exempel uteblivit från Interogos håll.

Sedan en tid tillbaka har det spekulerats i att familjen Persson vill köpa ut H&M från börsen. För att göra detta – förutsatt att ryktena stämmer – kan det dock komma att krävas en kapitalstark partner.

Huruvida Intergogo är en sådan partner ville bolaget inte kommentera tidigare i veckan.

"Vi avstår från att spekulera i hypotetiska frågor. Interogo Holdings aktieförvärv baseras på bedömningen att det är en bra långsiktig finansiell investering. Det är grunden för vårt beslut", sade Interogo tidigare i veckan i ett mejl till Direkt.

Läs fler artiklar
LÄS MER