Ny storägare kan stoppa affären – uppköpet av Mr Green hotat

Mr. Green spel Spelbolag
Ny storägare kan stoppa affären – uppköpet av Mr Green hotat

Mr Greens grundare Henrik Bergquist Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Aktivistfond tar position i spelbolaget.

Förra veckan lade den brittiska speljätten William Hill ett bud på det svenskgrundade spelbolaget Mr Green värt 69 kronor per aktie. Ett bud som värderade bolaget till 2.819 miljoner kronor.

Styrelsen i Mr Green gav tummen upp för budet och manegen verkade krattad för en av grundarna, Henrik Bergquist, att casha in i storleksordningen 380 miljoner kronor.

Men nu flaggar den brittiska fonden Sand Grove upp som ny storägare i Mr Green. Sand Grove har den 1 november köpt en post på 3,6 miljoner aktier i Mr Green, motsvarande 8,86 procent av kapitalet och rösterna. Om Sand Grove lyckas samla ihop 10 procent av aktierna så kan de stoppa hela affären, enligt börsens regler. 

Sand Grove är en så kallad aktivistfond som agerar i till exempel den här typen av uppköpssituationer. Normalt är Sand Groves plan att locka fram konkurrerande budgivare som vill lägga ett ännu högre bud på Mr Greens aktier. 

Sand Grove har agerat på liknande sätt tidigare i svenska bolag. När Victoria Park och Transcom befunnit sig i budsituationer så har Sand Grove gått in och köpt stora mängder aktier.

Bland Mr Greens övriga storägare återfinns bland annat Tredje AP-fonden, med 4,1 procent av aktierna, Svenska Handelsbanken, med 10,1 procent av aktierna och Avanza Pension, med 14,8 procent av aktierna.

Läs fler artiklar
LÄS MER