Sök

Malin Sjöstrand knäckte koden – nu trendar skärmtids-appen Scriin på App Store

Scriin

Foto: Malin Sjöstrand/Fredrik Sandberg/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Sökordet "skärmtid" blev hennes vinstlott.

”Kan tekniken hjälpa till att lösa de problem som tekniken skapat?”

Det frågade sig Malin Sjöstrand när hennes barn började spendera allt mer tid framför skärmen. 

”Speciellt min yngsta son som förvandlades från en fysiskt aktiv person till en stillasittande gamer”, berättar hon.

Det blev upptakten till att Malin Sjöstrand, som själv arbetar inom IT-branschen, grundade initiativet Scriin tillsammans med Martin Hollstrand. 

Målsättningen är att hjälpa barn, och även vuxna, att hitta en balans mellan fysisk aktivitet och skärmtid. Därför har Scriin utvecklat en app som mäter just detta, och nu har den nylanserade appen fått fart på Appstore.  

Under gårdagen seglade den upp som nummer ett på topplistan i kategorin Hälsa & Motion på App Store. 

”Vi får nypa oss i armen för vi har inte lagt en krona på extern marknadsföring. Vi har ett bra nätverk på Linkedin och har varit med på event”, säger Malin Sjöstrand.

I dagsläget har appen laddats ned runt 5.000 gånger. 

Malin Sjöstrand tillägger att den avgörande faktorn, som placerat appen i topp, sannolikt hittas i söktrender på Appstore. 

”Order skärmtid trendar och ligger på andra plats". 

Som bekant har Apple precis släppt en funktion med just det namnet, och samma syfte, i det nya operativsystemet IOS12. 

Frågan om skärmtider engagerar med andra ord och utöver att vända sig till privatpersoner satsar Scriin även på samarbeten med skolor. Genom att minska skärmtiden minskar även risken för att barn blir överviktiga eller drabbas av psykiska problem.       

Appen fungerar genom telefonen men kan även användas tillsammans med wearables, bärbar teknik, i exempelvis skolor som har mobilförbud. Datan kan sedan delas, inom familjen eller skolan, för att utmana andra i vem som har minst skärmtid eller är mest aktiv. 

Malin Sjöstrand beskriver appen som ganska enkel. I dagsläget ser användaren två ringar som registrerar fysisk aktivitet och skärmtid.

Nästa steg är att integrera appen med en router. Det gör att alla skärmar i hemmet, eller skolan, kan mätas. Det ska samtidigt blir möjlig att kontrollera och styra hur mycket skärmtid du själv eller barnen har att konsumera.

Framöver väntar även en forskningsstudie tillsammans med Karolinska Institutet för att ta reda på hur medvetenheten om skärmtid påverkar barn. Planen är att plocka in kapital framöver för att fortsätta utveckla Scriin. 

”Vi gör inte det här för att tjäna pengar, om det blir så investerar vi vidare i barns hälsa. Vi vill inte kapitalisera på ett problem vi själva skapat”, säger Malin Sjöstrand.

Läs mer