Misstänkta utbetalningar i Stenbeck-bolag får aktien att rasa

Misstänkta utbetalningar i Stenbeck-bolag får aktien att rasa

Cristina Stenbeck, ordförande Millicom. FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Efter gårdagkvällens avslöjande om att telekomjätten Millicoms samriskbolag kan ha gjort “olämpliga utbetalningar” i Guatemala faller aktien kraftigt.

Guatemala är en av Millicoms absolut viktigaste marknader och enligt analyser som Breakit tagit del av kommer flera hundra miljoner dollar av bolagets kassaflöde från just Guatemala.

Det kassaflödet är avgörande för att Millicom ska kunna betala utdelning till aktieägarna. Slopas utdelningen skulle storägaren Kinnevik sannolikt tvingas sänka sin utdelning rejält.

“Det här kan bli en jättesmäll för Stenbeck-gruppen. Om det betalats ut någon form av mutor och de amerikanska myndigheterna får bevis för detta kommer de att agera stenhårt. Kan Millicom ha kvar sin verksamhet i landet då”, frågar sig en större investerare som Breakit talade med under onsdagskvällen.

I en snabbanalys av nyheten flaggade investmentbanken ABG för att Millicom-aktien skulle tryckas ned i torsdagens handel på Stockholmsbörsen. Det visade sig också stämma. Trots att Millicom levererade en bättre kvartalsrapport än väntat nu på torsdagsmorgonen föll aktien kraftigt när börsen öppnade. Aktien var ned över 10 procent i den inledande handeln.

Millicom pekar inte ut någon misstänkt för de eventuella oegentligheterna. I mitten av september avgick dock Millicoms latinamerika-chef Mario Zanotti vilket skulle kunna ha en koppling till gårdagkvällens avslöjanden. I samband med att Mario Zanotti slutade sitt operativa uppdrag i Millicom hoppade han också av styrelseuppdraget i Tele 2.

När Millicoms kvartalsrapport släpptes i morse kommenterade också Millicoms vd Mauricio Ramos för första gången misstankarna om eventuella mutor.

"Vi kommer att samarbeta fullt ut med myndigheterna för att lösa det här ärendet så snart som möjligt. Medan vi inte kan inte spekulera i vilken affärsmässig effekt det här kommer att få, vill vi meddela att vi utvärderar strategiska alternativ. Vi har också tagit initiativ till en extern granskning av vårt program för regelefterlevnad (compliance)", skriver Mauricio Ramos i en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER