Antalet sålda bostadsrätter på Hemnet ökar igen

Hemnet Bostäder
Antalet sålda bostadsrätter på Hemnet ökar igen

Direkt / Breakit

Antalet sålda bostadsrätter på sajten Hemnet ökar igen. Tydligast är förändringen i Stockholms innerstad.
"Kan vara tecken på ett skifte på bostadsmarknaden", säger Staffan Tell på Hemnet.

Antalet sålda bostadsrätter på bostadssajten Hemnet ökar igen och allra tydligast är förändringen i Stockholms innerstad där det i oktober såldes 17 procent fler bostadsrätter än motsvarande månad i fjol. I hela Sverige såldes det 3 procent fler bostadsrätter än i oktober 2017.

Det visar statistik från Hemnet från Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Bortsett från i juli, som inte är lika representativ eftersom omsättningen är så låg, var det i oktober den första ökningen av försäljningen i årstakt i riket sedan det skärpta amorteringskravet infördes. Detta är i linje med den övergripande bilden av en långsam stabilisering av marknaden", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att en orsak till att det nu säljs fler bostäder igen kan vara att säljarna blivit mer realistiska om priserna, vilket har gjort det lättare för säljare och köpare att mötas. Han noterar också att det skett en viss nedgång i utropspriserna.

Inför amorteringskravet, i januari och februari, såldes det klart fler bostäder än normalt, men omsättningen störtdök när kravet infördes den 1 mars. Nedgången i antalet sålda lägenheter var störst i Stockholms innerstad, där nu återhämtningen också är starkast, med en uppgång i oktober på hela 17 procent jämfört med oktober i fjol.

"Den här kraftiga ökningen vi ser Stockholms innerstad kan vara ett tecken på ett skifte på bostadsmarknaden. Trender startar ofta här och det blir nu intressant att se om resten av landet följer efter Stockholm", säger Staffan Tell.

Bild: Omsättning bostadsrätter

image

Bild: Omsättning Stockholm

image

Bild: Omsättning Stockholms innerstad

image

Läs fler artiklar
LÄS MER