Svenskarna utmanar Amazon Web Services – med miljardsatsning på datacenter

Amazon Datacenter Amazon Web Services
Svenskarna utmanar Amazon Web Services – med miljardsatsning på datacenter

Leif Andersson, grundare av Areim. Foto: Press samt Lise Åserud/NTB/TT

Jonas de Lange

Reporter

Fastighetsförvaltaren Areim går in tungt i Ecodatacenter.

I princip varenda en av alla appar i alla telefoner och program till alla datorer har på något sätt koppling till en server eller ett datacenter av något slag. Utan den infrastrukturen skulle hela mobilsamhället klappa ihop. Ett av bolagen som satsar på att bygga just den infrastrukturen är svenska Ecodatacenter. Nu rapporterar Dagens industri att bolaget fått in en ny riktigt tung storägare. Fastighetsbolaget Areim har nu gått in med 200 miljoner kronor i en nyemission för att hjälpa bolaget att växa – och det slutar inte där.

”Vi har stor kapacitet och är beredda att satsa uppemot flera miljarder kronor för att Ecodatacenter ska kunna växa”, säger Leif Andersson, grundare av Areim, till Di.

Det har tidigare rapporterats om Amazon Web Services frammarsch i Sverige. Bland annat bygger bolaget just nu tre stora datacenter i Mälardalen. Med nytt kapital hoppas Ecodatacenter kunna bli en mer hållbar maktfaktor i serverbranschen. Med 100 procent förnybar energi från Falun i Dalarna och återvinning av värmen från servrarna hävdar Ecodatacenter att man skapat världens första klimatpositiva datacenter.

”Siktet är högt ställt. Förhoppningsvis finns goda chanser att vi inom fem år kan tjäna en miljard kronor årligen”, säger Lars Schedin, vd på Ecodatacenter, till Di.

Även om datacentren onekligen behövs är det inte utan problem. Så sent som förra veckan slog Vattenfall larm för att Amazons datacenter i Mälardalen slukar all el.

Läs fler artiklar
LÄS MER