Dokument avslöjar: Snart kan MTG äga hela Splay

Splay MTG
Dokument avslöjar: Snart kan MTG äga hela Splay

Foto: Jessica Gow / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Mediejätten MTG har optioner i Splay som innebär att de kan ta över hela bolaget innan 2019.

På torsdagsmorgonen presenterade mediehuset MTG sin rapport för det tredje kvartalet.

Försäljningen ökade något och landade på 3,819 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 3,669 miljarder kronor motsvarande tidpunkt i fjol. Även rörelseresultatet före engångsposter steg något, från 221 miljoner kronor till 240 miljoner kronor.

Inklusive engångsposter, bland annat rejäla omstruktureringskostnader, så blev det dock en förlust på 652 miljoner kronor.

Den digitala sidan av MTG verkar däremot gå som tåget. I bolagets delårsrapport konstaterar vd:n Jørgen Madsen Lindemann att bolaget haft en organisk tillväxt på 42 procent sett till digitala intäkter. Hur mycket det rör sig om i kronor och ören framgår däremot inte.

Sett till förvärv och investeringar så har MTG ett högst händelserikt kvartal i ryggen. Kostnaderna för förvärv under kvartalet uppgick till 1 261 miljoner kronor. MTG har bland annat köpt 74 procent av e-sportsbolaget Turtle Entertainment för 742 miljoner kronor, 51 procent av Youtube-nätverket Zoomin.TV samt 24 procent av Youtube-nätverket Splay.

Investeringen i Splay, som grundats av svenske Vigor Sörman, innebär att MTG numera äger 81 procent av bolaget.

Men mer kan det snart komma att bli. I kvartalsrapporten konstateras det att MTG har optioner om förvärv av återstående aktier i Splay fram till 2019. Det innebär att Splay inom fyra år kan komma att vara ett helägt dotterbolag till MTG.

Exakt hur överenskommelsen ser ut framgår däremot inte.

I rapporten konstateras det även att Splay mer än fördubblade sin försäljning och antalet visningar av videoklipp under kvartalet. 

Breakit har sökt Vigor Sörman för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER