Svenske Pewdiepie får nyckelroll i Youtubes kommande betalkanal

GoogleYoutube

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Felix Kjellberg ska hjälpa videotjänsten att utmana Netflix.

Ända sedan i våras har det ryktats om att Youtube ska lansera en reklamfri betal-tjänst. På onsdagskvällen, vid ett event i Los Angeles, avslöjade Google-ägda Youtube till sist alla detaljerna.

Den nya tjänsten får namnet Youtube Red och släpps först i USA 28/10 men ska sedan rullas ut i övriga världen. För en månadsavgift på 9,99 dollar (12,99 dollar på Ios) kommer användarna få fri tillgång till allt material på Youtube utan att störas av reklam.

Dessutom kommer Youtube släppa en rad filmer och originalserier vilket innebär att bolaget ger sig in i striden med Netflix (även om Youtube-cheferna på onsdagskvällens event ivrigt förnekade att så var fallet) och andra framgångsrika TV-tjänster.

Den svenske Youtube-stjärnan Felix “Pewdiepie” Kjellberg kommer att få en viktig roll i Youtubes nya satsning. I början av nästa år kommer Pewdiepie att få en egen serie på Youtube under namnet Scare Pewdiepie. Serien blir bara tillgänglig för betalande användare.

I serien kommer ett kamerateam följa Pewdiepie när han utforskar olika miljöer som är inspirerade från olika skräckspel.

Betaltjänsten skapar ett nytt intäktsben både för företaget Youtube och för alla de videoproducenter som lägger upp innehåll på plattformen. På pressträffen uppgav en av Youtube-cheferna att “merparten av intäkterna” skulle hamna i kreatörernas fickor.

Läs mer