Är du blockerad på Twitter utan anledning? Du är inte ensam

Twitter Shadowban Blocklista
Är du blockerad på Twitter utan anledning? Du är inte ensam

Emanuel Karlsten. Foto: Istock och Sara Lindmark.

Emanuel Karlsten

Krönikör

De senaste månaderna har tusentals svenskar drabbats av “blocklistor” på Twitter. Enskilda användare står bakom listor som blockerar hundratusentals konton. Det går att ta reda på om du är drabbad. Vad nu det hjälper, skriver Emanuel Karlsten.

Det började som en fråga från en vän. Han använder Twitter flitigt, men mest för att läsa, skriver nästan aldrig. Han är vänsterorienterad och följer många profiler i medie- och kulturvärlden och upptäckte en dag att han var blockerad av flera. När han försökte läsa trådar på Twitter blev de oläsliga eftersom konversationerna innehöll personer som blockerat honom från att läsa deras innehåll.

Varför? Han är en vanlig försynt svensk, skriver aldrig något provokativt, vågar knappt ens retweeta något politiskt. Jag ryckte på axlarna, tänkte att det väl var någon bugg. Men bara några dagar senare frågade en annan vän samma sak. Även han hade samma profil: Försynt närvaro på Twitter. Syns knappt, hörs aldrig. Är politiskt neutral.

Så jag började leta. Och upptäckte fler med samma problem. En epidemi?

Bakgrunden

Bakgrunden är vad som kallas “blocklistor”. Det fick sitt stora genomslag i början av 2018 när Twitter drabbades hårt av porrkonton, det vill säga programmerade konton som skapades för att dra trafik till porrinnehåll. Twitter fick inte bukt med problemet, varför listor skapades som vanliga användare fyllde på för att kartlägga och blockera botarna. Via sajter som Blocktogether.com delades listorna och listornas skapare fick plötsligt stor makt: Varje gång nya konton blockerades, blockerades dessa även av alla de som följde listan.

Ett exempel: Jag har en lista på konton som jag blockerar. Du ansluter dig till min lista. Varje gång jag hittar någon ny att blockera uppdateras min lista, vilket då innebär att även du blockerar dessa nya personer. Ibland hittar jag någon annans “blocklista” med tusen nya konton att blockera. Jag lägger till den i min blocklista och plötsligt blockerar nu även alla som följer min lista dessa tusen nya konton.

Eskalerande problem

När porrbotsproblemet var som störst var användare som mest desperata att hitta nya listor att ansluta sig till. Det var då problemet eskalerade. Många blandade ihop sina blocklistor, marknadsförde dem som “bra listor att följa”, men i själva verket blockerade listorna meningsmotståndare eller bara olika personer som kanske inte twittrade så flitigt.

Det var i den kategorin min första kompis hamnade.

Via en tjänst som heter The Unblocker går det att söka i en databas av 17 miljoner blockar. Det var i en sådan lista min vän hittade sig själv.

En kvinna, vi kan kalla henne Annika, har skapat en lista med över 130 000 blockerade konton. Och min väns konto fanns med på listan.

När jag kontaktar henne svarar hon med en suck. Hon är utled på hela grejen, det är inte första gången hon får frågan. Hon hänvisar till porrbotarna, att hon under en period när det var som värst blockade 200 konton om dagen. För att få hjälp började hon snart att prenumerera på andras blocklistor. Samtidigt prenumererade andra på hennes lista.

Efter att tag märkte hon att en rad konton hon aldrig interagerat med var blockade genom listorna hon anslutit sig till. Hon slutade prenumerera på dem, men då var det för sent. 136.000 konton var blockade. Och blockarna låg kvar, även när hon slutade prenumerera. De måste tas bort manuellt eller via något script. Hon lät det vara. Huvudproblemet var ju ändå löst: porrbotarna var borta och en rad trollkonton behövde hon aldrig någonsin se igen.

“Annika” administrerar bara en av alla listor. Det finns många som skapat andra, med olika motiv.

En del för att de är en nödvändighet - de skulle inte kunna använda Twitter om de inte fick hjälp att städa bort de som de tycker är “idioter”. Det kan handla om att man är politiskt långt till vänster och tycker den motsatta sidan ansätter en, eller tvärtom. Ibland kan det handla om att man är offentlig person och enda sättet att använda Twitter utan att bryta ihop är att ansluta sig till stora blocklistor.

I vissa fall har politiska extrempartier skapat listor och lanserat att de blockar “rasisttroll”, men också smugit in stora antirasistiska konton på samma lista, till exempel “Inte rasist, men” konton.

Det är självskrivet att det är ett stort problem. Twitter har också agerat under sommaren för att förhindra saken, genom att ändra i sitt API.

Så hur vet du om du är drabbad?

Ett enkelt sätt är att twittra “what blocklist” till användaren https://twitter.com/unblock_list. Då får du ett automatiserat svar om du är på någon av de stora listor som kontot har koll på.

Det finns rimligtvis många fler listor som inte är publika, men det kan ge en första indikation. Ett sätt att förstå varför ditt Twitter helt plötsligt har blivit obegripligt tråkigt att använda.

Läs fler artiklar
LÄS MER