Skivbolag kräver Spotify på royaltys för 53 miljoner spelningar

Spotify Audiam
 Skivbolag kräver Spotify på royaltys för 53 miljoner spelningar

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Det amerikanska skivbolaget Victory Records hävdar att Spotify undanhåller royalty-utbetalningar.

Spotify dundrar fram på den amerikanska marknaden – men alla är inte helt nöjda med den svenska musiktjänsten. I dagarna stod det klart att det amerikanska skivbolaget Victory Records tar bort all sin musik från musiktjänsten i USA.

Det rapporterar Wall Street Journal.

Orsaken till det tuffa beskedet är att bolaget hävdar att Spotify är skyldiga dem pengar i form av royalty-ersättningar. Enligt teknik-startupen Audiam, som Victory använder sig av för att mäta data, så rör det sig om utbetalningar för hela 53 miljoner strömningar under de senaste åren.

”Spotify har tagit bort Victory Records inspelningarna som ett svar på att vi vill att de betalar för de 53 miljoner strömningar som de ännu inte har betalat för”, säger Audiams chef Jeff Prince till WSJ.

”För fem månader sedan gav vi Spotify detaljer om alla låtskrivare till de 3 000 inspelningar som de hittills inte har betalat för.”

Independent-skivbolaget Victory Records äger rättigheterna till bland annat bandet A Day To Remember.

Spotify hävdar å andra sidan att Audiam inte har presenterat någon data som styrker deras krav.

”Eftersom vi inte har den informationen så kände vi att vi inte har något annat val än att ta bort deras musik tills dess att vi hittat en lösning”, säger Jonathan Prince, talesperson på Spotify.

Läs fler artiklar
LÄS MER