Experten: Därför kan företag med hållbara affärsidéer gynnas på marknaden

Experten: Därför kan företag med hållbara affärsidéer gynnas på marknaden

Fredrik Nilzén, Swedbank.

Att ha ett syfte utöver att tjäna pengar kan bli en lönsam affär.
Enligt undersökningar* tenderar sådana bolag att ha både lojalare kunder och högre lönsamhet.
”För entreprenörer är hållbarhet central eftersom de kan gynnas av den”, säger Swedbanks hållbarhetschef Fredrik Nilzén.

I tävlingen Swedbank rivstart, som just körs för andra året, premieras idéer som både har affärspotential och kan bidra till en positiv samhällsförändring.

Blir ditt företag nästa vinnare i Swedbank rivstart? Läs mer här!

Och enligt studier* tenderar företag som passar in i den beskrivningen att ha en rad fördelar. Bland annat visar en undersökning att företagen som jobbar bäst med hållbarhet har högre vinstmarginaler. En annan pekar mot att konsumenter hellre köper en produkt vars värderingar de håller med om.

”Jag tycker att det är mycket intressanta undersökningar”, säger Fredrik Nilzén.

Anledningarna varför sådana företag kan gynnas

Han räknar upp några tänkbara anledningar till varför företag som har ett syfte utöver att tjäna pengar tenderar att gynnas på marknaden:

  • De har en tydlig målbild av vilket samhällsproblem som kan lösas genom företagets vision.


”Det är otroligt viktigt, för det handlar om ett värdebaserat ledarskap. Att ha en målbild som är stark och förankrad i samhället.”

  • Ledarskapet gör sedan så att personal attraheras av företaget och vill stanna kvar.


”Då finns en helt annan möjlighet att driva engagerade och motiverade medarbetare mot målbilden.”

  • Innovationskraften hos de hållbara entreprenörerna lockar investerare.


”Vi står inför en uppsjö av utmaningar. Kan vi då hitta entreprenörer som tar sig an de utmaningarna får samhället en stark innovationskraft som kan accelerera en omställning. Och just nu ser vi att det finns ett större intresse av att investera hållbart än det finns hållbara projekt.”

”Alla är relativt överens om att vi måste agera”

Företagande som vill bidra till en positiv förändring i samhället är en av de grundläggande idéerna med entreprenörstävlingen Swedbank rivstart. Och enligt Fredrik Nilzén är det fler och fler som inser att det är en bra väg att gå.

500 000 i förstapris. Läs mer om Swedbank rivstart här!

”Var man än vänder sig idag verkar alla relativt överens om att vi måste agera och göra världen mer hållbar. Och för entreprenörer är hållbarheten central eftersom de kan gynnas av den”.

*Flera studier har visat att företag med ett syfte utöver att tjäna pengar tenderar att ha högre lönsamhet, lojalare kunder och mer engagerade medarbetare. Läs mer om studierna här.

Läs fler artiklar
LÄS MER