Resesajten Travelbird i konkurs – "Har aktivt försökt att få investerare"

Rocket Internet Travelbird Konkurs
Resesajten Travelbird i konkurs – "Har aktivt försökt att få investerare"

Foto: Istockphotos

Towe Boström

Reporter

Den hajpade startupen, som tagit in hundratals miljoner, har inte längre råd att betala sina partners.
"Travelbird har aktivt försökt att få investerare. Tyvärr lyckades vi inte i tid", skriver resesajten.

Den holländska resesajten Travelbird, som förmedlar digitala resepaket, drog igång 2010 och gick som tåget. Investerarna nappade snabbt på konceptet och bolaget har backats med hundratals miljoner under åren . Bland investerarna hittar vi bland annat Rocket Internet där Kinnevik tidigare var delägare.

Nu är framgångssagan slut.

På sin hemsida meddelar Travelbird att försäljningen av resepaket upphör samt att bolaget ansökt om betalningsinställelse. Den här gången var inga investerare beredda att steppa in.

”På grund av säsongsvariationer har det varit förseningar i betalningar till partners under de senaste månaderna och Travelbird har aktivt försökt att få investerare. Tyvärr lyckades vi inte i tid”, skriver man.

Den tyska startupinvesteraren Rocket Internet pumpade i omgångar in pengar i bolaget och hade våren 2015 investerat 31 miljoner euro i bolaget, enligt Tech Eu. Det motsvarar runt 330 miljoner kronor i dagens växelkurs. Det var förra sommaren som familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik meddelade försäljning av alla sina aktier Rocket Internet.

Vid investeringen beskrevs Travelbird som en ”Europeisk scale-up att hålla noggrann koll på” och målet var att investera pengar i mobilutveckling. Bolaget hade vid tillfället över 650 anställda.

Sommaren 2014 köpte resesajten även upp svenska Destly som bland annat grundades av Louise och David Brudö.  Destlys affärsidé gick ut på att förmedla rabatterade vistelser på hotell under lågsäsong eller när boendena inte var uppbokade.

Det färska beskedet från Travelbird påverkar nu över 300 anställda.

I kommentarer på Facebook frågar sig resenärer vad som nu händer med deras resor. Travelbird skriver själva att resor bokade med förtetaget täcks av garantier av SGR. Resenärer som har bokat en resa uppges bli kontaktade för ytterligare information.

Läs fler artiklar
LÄS MER