Neo4j fyller kassan med 700 miljoner – Morgan Stanley investerar

Neo TechnologyNeo4JDatabas

Emil Eifrem, grundare och vd på Neo4J. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De har gjort succé med sin databas, nu ska de fäkta bort hotet från Amazon och Microsoft.

Svenska Emil Eifrems succébolag Neo4j (tidigare Neo Technology) är något av en doldis här hemma i Sverige. Men bolagets tjänst för grafdatabaser har varit involverad i allt från avslöjandet av Panama Papers till att spara miljoner dollar åt Nasa.

När de lanserade sin databas som skulle göra det lättare att hitta mönster mellan olika punkter var det inga andra som gjorde samma sak – nu flåsar techjättarna Neo4j i nacken.

Men bolagets framgångar har inte bara bidragit till att väcka en marknad för databaser till liv. Det har också gjort att Neo4j lockat till sig intresse från många stora investerare. Från det att bolaget grundades 2007 har de tagit in 80 miljoner dollar från bland annat Creandum, Ola Rolléns Greenbridge, Sunstone Capital och Eight Roads Ventures.

Nu stänger Neo4J dessutom en kapitalrunda på ytterligare 80 miljoner dollar, eller cirka 730 miljoner kronor. Den senaste rundan leds av One Peak Partners och Morgan Stanley, där även Creandum och Greenbridge deltar.

“Det betyder jättemycket att Morgan Stanley, en av världens största banker, investerar i oss. Alla vet att när Morgan Stanley investerar så är det inte bara snygga whiteboards som gäller, det måste vara riktiga siffror och riktiga kunder”, säger grundaren och vd:n Emil Eifrem.

Databasen används enkelt förklarat för att hitta samband mellan olika punkter i stora mängder data. För Neo4j har användningsområdena exempelvis varierat från att ta reda på vilka produkter en kund är intresserad av hos Walmart utifrån tidigare köp, till att förutse den amerikanska arméns kostnader för att skicka ut soldater och utrustning till krigsdrabbade områden.

Emil Eifrem har tidigare sagt till Breakit att de inte var ute efter mer kapital. Att de nu ändå genomför en nyemission på över 700 miljoner kronor beror framförallt på två anledningar.

“Det ena är att vi har så otroligt mycket kundefterfrågan och vi måste skala för att hänga med där. Det andra är att vi förut var de enda som trodde på det här. Nu är det många andra som tror på det här och de heter sånt som Jeff Bezos”, säger han.

Han ser också en stor tillväxtpotential i användandet av deras typ av databaser tillsammans med AI och maskininlärning. Vad gäller den ökade konkurrensen är det enligt Emil Eifrem också positivt att jättar som Microsoft och Amazon satsar på den här typen av databaser.

“Det är viktigt att se den större bilden. Amazon är, åtminstone tillfälligtvis, ett större bolag än vad vi är och att få ut det här konceptet är viktigare än att vi får konkurrens.”

Den senaste kapitalrundan förändrar inte heller bolagets planer om att börsnoteras. Tidigare har de pratat om 2020 och enligt Emil Eifrem ligger bolagets utveckling fortfarande i fas med de planerna.

Neo4j har kring 230 anställda med Silicon Valley och Malmö som bas. Några hårda siffror om hur det går för bolaget får vi inte, men Emil Eifren säger att de när som helst skulle kunna ställa om till ett positivt kassaflöde. Samtidigt är planerna att växa:

“Mitt mål är att skapa nästa stora svenska techbolag och att i framtiden anställa tusentals personer i Sverige”, säger han.

Läs mer