Mannen bakom Aftonbladet TV tar steget in i startupvärlden

Aftonbladet Haaartland
Mannen bakom Aftonbladet TV tar steget in i startupvärlden

Peter Björklund, teknikchef på Haaartland. Foto: Pressbild / TT Bertil Ericson / SCANPIX

Jonas de Lange

Reporter

För tre år sedan var Peter Björklund med och startade Aftonbladets lyckade tv-satsning. Nu byter han bort jätten mot en startup.

Haaartland, som jobbar med dataanalys för att hjälpa bolag med att rikta marknadsföring bättre, är nöjda med rekryteringen.

“Vi behandlar enorma mängder data från sociala medier och analyserar den. Det är där Peter kommer in. Vi behöver någon som kan bygga en väldigt solid webbtjänst som kan hantera miljontals sociala dialoger i realtid. Peter är extremt duktig på att hantera stora system och informationsmängder”, säger bolagets vd, Niklas Lohmann.

Niklas Lohmann beskriver det som en av Sveriges tyngsta techrekryteringar i år. Han är även tydlig med att det inte är en kortsiktig värvning.

“Vårt långsiktiga mål är att vara ungefär 500 pers i Stockholm. Peter har rutin på att leda stora team. Vi hoppas att han är med på livstid”, säger Niklas Lohmann.

Peter Björklund har tidigare jobbat på en rad stora svenska bolag. Bland annat har han jobbat på Ericssons utvecklingsavdelning och hanterat varudata för över 2 000 Ica-butiker.

Men nu har han alltså lämnat Aftonbladet och tagit klivet över till startupvärlden, där han blir teknikchef på Haaartland.

“Det känns som att allt jag har gjort under min karriär på något sätt mynnar ut i det här. Det är stora tekniska utmaningar men bolaget har även stor potential”, säger han.

Han började sin karriär som utvecklare under 90-talets it-bubbla. Men det här är hans första engagemang i en riktig startup.

“Nu har jag hållit på med det här såpass länge att jag behövde byta hjulspår lite. Jag hade kunnat gå på ett nytt uppdrag på ett storbolag och tjäna pengar men det här känns roligare. Vi har ett tungt team och satsar globalt från dag ett. Ingen kommer ihåg en fegis”, säger Peter Björklund.

Läs fler artiklar
LÄS MER