Sök

Skatteverket utreder hundratals fall kopplade till kryptovalutor

SkatteverketBitcoinKryptovaluta

Foto: Kin Cheung/AP/TT.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Myndigheten fortsätter jaga skattesmitare i kryptovärlden. Många struntar helt i att redovisa inkomster kopplade till exempelvis bitcoin.

Personer som har handlat med kryptovalutor kunde tidigare verka utan inblandning från Skatteverket. Men sedan en tid tillbaka har myndigheten inlett en riktad satsning mot kryptovalutorna som har gett resultat, det rapporterar Di Digital.

”Vi har i nuläget snurrat igång hundratals utredningar och antal beslut ökar och fortsätter ticka på”, säger Henrik Kisterud, kontrollsamordnare på Skatteverket till sajten.

Bland utredningarna har Skatteverket sett att det finns personer som helt struntar i att redovisa inkomster från handeln med kryptovalutor.

”Det rör sig om många som gjort transaktioner på mångmiljonbelopp. Vi ser att det finns de som helt struntar i att redovisa, de som tror att de kommer undan Skatteverket, och vi ser även de som gör ärliga misstag”, säger han.

Skatteverket har tidigare gjort en bedömning att en kryptovaluta som bitcoin inte kan likställas vid en utländsk valuta. Detta eftersom att den inte ges ut av en stat eller riksbank och eftersom att det inte finns någon officiell valutakurs.

Vi har tidigare rapporterat om en man i Uppsala som krävdes på 8 miljoner i skatt, efter att ha undanhållit intäkter från Skatteverket.

Breakit har skrivit en guide som förklarar hur det går till när man ska skatta på bitcoin, den hittar du här.

Läs mer