Storbritannien inför digital skatt 2020

Facebook Google Tech
Storbritannien inför digital skatt 2020

Sundar Pichai är vd på Google, ett av bolagen som kan drabbas av Storbritanniens digitala skatt. Foto: TT

Finwire / Breakit

Förändringen väntas slå mot techjättar som Facebook och Google.

Storbritanniens regering kommer från och med 2020 att införa en digital skatt på techföretag, rapporterar Wall Street Journal.

Åtgärden kommer efter att en global standardiserad digital skatt inte kunnat uppnås mellan de utvecklade länderna. Storbritannien sade under måndagen att man inte längre kan vänta utan ska införa en digital skatt om två år.

Den nya skatten kommer att vara begränsad till stora och lönsamma företag med årliga intäkter om minst 500 miljoner pund. Skatten kommer att baseras på två procent av företagens intäkter vilket kan betyda 400 miljoner pund extra till statskassan på årsbasis, enligt finansminister Philip Hammond.

De amerikanska teknikjättarna har i Europa ofta kritiserats för att föra över stora vinster till länder med låg bolagsbeskattning. Ofta har skatterna betalats på Irland där de är lägst inom EU och därför har nu flera länder, inklusive EU som helhet, börjat skissa planer på att tvinga företagen att istället börja betala lokala skatter baserade på lokalt intjänade intäkter.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER