Grundarfamiljen sålde aktier för 130 miljoner - innan skandalen

Trustbuddy
Grundarfamiljen sålde aktier för 130 miljoner - innan skandalen

Trustbuddys grundare och tidigare vd Jens Glasö. Foto: skärmdump från Youtube.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Jens och Rune Glasö har tillsammans gjort insiderförsäljningar i flera omgångar, uppger DI.

De dåliga nyheterna avlöser varandra i härvan kring låneförmedlaren Trustbuddy. Efter att styrelsen i måndags begärt bolaget i konkurs uppgav konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson på tisdagskvällen att merparten av de lån som Trustbuddy lånat ut var att betrakta som ”dålig”. Det betyder i praktiken att en stor del av de 3500 långivarnas pengar sannolikt gått upp i rök.

"Min bild är att cirka 250 miljoner kronor är dåliga lån och 50 miljoner kronor är bra lån. De som har dåliga lån kan inte räkna med att få tillbaka mer än 10-20 procent av beloppet", sade konkursförvaltaren till DI igår.

Men en person som tycks gått helt torrskodd ur krisen är grundaren och tidigare vdn Jens Glasö. Norrmannen har, enligt en sammanställning som DI gjort av ägarsiffror från Holdings, nettosålt aktier i Trustbuddy till ett värde av 92 miljoner kronor. Försäljningarna har skett från slutet av 2012 fram till mitten av 2015. 

Den största försäljningen gjordes i slutet av 2013 då Jens Gladö sålde aktier för uppskattningsvis 69 miljoner kronor, uppger DI. Den jätteaffären gjordes i samma veva som en tidigare rådgivare till Trustbuddy, analysfirman Liberum, publicerade en mycket positiv aktie-analys om låneförmedlaren. Efter att analysen offentliggjorts gick aktien upp kraftigt på Stockholmsbörsen.

En nära släkting till Jens Gladö har också tjänat stora pengar på insider-försäljningar i Trustbuddy. Det är den tidigare styrelseledamoten Rune Glasö som från slutet av 2012 fram till halvårsskiftet i år nettosålt aktier värda nästan 37 miljoner kronor, enligt DI. Försäljningarna har skett via Rune Glasös bolag Rugl.

Läs fler artiklar
LÄS MER