Sök

Guestit vill hjälpa stockholmare att hyra ut lägenheten – skriver avtal med Airbnb

Olof Kernell, teknisk chef och medgrundare, Julie Despraz, operativt ansvarig och Elias Högmark, vd och medgrundare. Foto: Press samt Unsplash.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Startupen Guestit tar som första bolag i Skandinavien plats i Airbnbs “co-host”-program.

Guestit, som sitter på Handelshögskolans inkubator Business lab, drog igång 2017 och har kortfattat som idé att hjälpa folk med sina uthyrningar på Airbnb.

Guestit tar nyckeln och sköter sedan allt från städ till annonsering och fotografering av lägenheten.

“Man kan nästan säga att vi driver hotell, fast i olika lägenheter i Stockholm”, säger bolagets vd och medgrundare Elias Högmark.

Nu har bolaget som första bolag i Skandinavien tecknat ett avtal med Airbnb i uthyrningsjättens så kallade “co-hosting”- program. Enligt Elias Högmark kan det liknas vid att Airbnb ger dem sin “välsignelse”.

“De avsätter resurser för att hjälpa oss, vi får bättre kundservice och tillgång till deras api:er. I gengäld drar vi in användare till deras sajt”, säger han.

Idén till Guestit fick de när en av medgrundarna, Fredrik Hjelm, själv hyrde ut sin lägenhet en sommar. Grundartrion, som även består av Olof Kernell, märkte då att det fanns en väldigt stor efterfrågan på lägenheter i Stockholm, men att utbudet var för litet.

Varför ska man ta hjälp av er och inte hyra ut själv på Airbnb eller via Blocket?

“Anledningen till att man ska anlita oss är att det är skitjobbigt att göra det själv. Du slipper kommunicera, städa och hålla på med nycklar”.

“När det kommer till Blocket så är hyran där vad den är. Marknadshyran för en natt är mycket högre. De flesta som bor gör det i runt en vecka och då kan man betala hotellpriser. Vi kan också vara flexibla, om du är veckopendlare kan vi hyra ut din lägenhet under veckodagar och du kan bo där på helgerna”, säger Elias Högmark.

Snitthyran för en uthyrningsnatt i Stockholm ligger ungefär på 1.300 kronor, enligt Elias Högmark. Guestit tar 25 procent av det.

I somras hyrde bolaget ut ett hundratal lägenheter. Första räkenskapsåret omsatte bolaget en miljon, för det brutna räkenskapsåret 2018/2019 räknar man med en omsättning på 10 miljoner kronor. 

Sommaren är den bästa tiden för Guestit då flest turister kommer till stan. Men bolaget har också sett en ökning av affärsresenärer som har tröttnat på att bo på hotell.

Ett problem för Airbnb i Stockholm är att de flesta bostadsrättsföreningar är restriktiva med korttidsuthyrningar. Något som Guestit jobbar med.

“Det finns föreningar som är jätterestriktiva och så finns det de som är superliberala. De flesta ligger någonstans däremellan; det kanske är förbjudet att hyra ut enligt stadgarna men folk gör det ändå”.

“För att använda vår tjänst så måste man ha det clearat med föreningen först. Vi menar att vi är en bra brygga som gör uthyrningen mer transparent, föreningen kan själv logga in och se allt. Det hyrs ut i alla hus i Stockholm och folk smusslar med det, vi vill hjälpa föreningarna så att de lättare kan säga ja”, säger Elias Högmark.

Läs mer