Sök

Amerikanska techjättar kan åka på skattesmällar utomlands

GoogleMetaSociala medier

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Flera länder utvärderar möjligheten att införa digitala skatter – efter EU:s förslag att beskatta teknikjättar så som Google och Facebook där intäkterna skapas.

Enligt Wall Street Journal utvärderar Sydkorea, Indien och minst sju andra asiatiska länder möjligheten att införa digitala skatter på företagens intäkter. Därutöver har även ett antal latinamerikanska länder börjat se över om man ska implementera liknande skatter.

De digitala skatterna kräver att teknikföretagen betalar baserat på sina genererade intäkter i ett land snarare än via bolagsskatt. Hittills har det varit möjligt att överföra intäkterna från ett land till ett annat land där bolagsbeskattningen är lägre.

EU har inte sett blint på detta när stora amerikanska teknikföretag använt Irland för beskattning. Bolagsskatten i Irland är bland de lägsta i EU och Frankrike har reagerat på beteendet genom att lobba för att EU ska införa en gemensam digital skatt.

”Det är en fråga om rättvisa”, sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire som hoppas kunna driva igenom frågan vid finansministermötet i november.

Google och Facebook har avböjt att kommentera uppgifterna.
 

Läs mer