Sök

Därför har Jens Nylander lämnat Silicon Valley: "Påfrestning att driva bolag där"

Automile

Jens Nylander, Automile. Foto: Kent Hirsch samt Istock.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Jens Nylander om nackdelarna med att driva bolag i techmeckat Palo Alto.

Jens Nylander blev ett namn för många när han lanserade sin mp3-spelare Jens of Sweden i början av 2000-talet.

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och nu driver han bolaget Automile, som har tagit fram en mätare som kopplar upp fordon, och som hjälper till exempel åkerier eller byggföretag att hålla koll på sin flotta.

Den här gången har han följt de råd som han ger till andra entreprenörer (bland annat från scen på Breakits event Scaleup day som ägde rum i oktober). De lyder: “tänk megastort från början” och “ta in dubbelt så mycket riskkapital som du tänkt”.

Automile är tungt backat av främst amerikanska riskkapitalister och har tagit in runt 400 miljoner kronor.

Man hör ganska ofta entreprenörer varna för att ta in för mycket kapital, du ger alltså motsatt råd?

“Det de syftar på är ofta att man som grundare inte ska bli för utspädd. Men det handlar om att förhandla till sig en bra deal där man får sitta kvar på en hel del ägande", säger han. 

Själv äger han lite över 10 procent i Automile, som enligt honom värderades till 1,2 miljarder kronor i den senaste kapitalrundan.

Känner du mycket press med så mycket riskkapital?

“För att citera en av mina riskkapitalister: ‘När du fått in kapitalet och har ett management-team som du känner klarar av det, det är då du tar semester’. Jag känner mindre press nu än när jag hade mindre pengar. Det finns så många som kan backa upp bolaget.”

Enligt Jens Nylander är det ett tecken på att man gör ett bra jobb som entreprenör om man lyckas bygga bort sig själv. 

“Jag är nog ersättningsbar nu. Det skulle säkert funka lika bra utan mig. Mitt liv är extremt mycket jobb, men jag har mycket mer balans nu jämfört med vad jag har haft förut”, säger han. 

Efter att ha byggt bolaget från Silicon Valley har Jens Nylander nu valt att lämna USA för Stockholm. En operativ chef har rekryterats i USA, som nu driver bolaget från kontoret i Utah (som Breakit berättat i den här artikeln).

“Mitt visum gick ut och jag hade valet att ansöka om green card eller att fortsätta jobba med etableringen i Europa. Det var ett beslut som jag tog både med investerare och min familj att bo här istället”, säger han.

Han berättar att det finns en rad nackdelar med att driva bolag från Silicon Valley, främst att det är dyrt för anställda att hitta boende samt att barnomsorgen kostar mycket.

“Utmaningen i Silicon Valley är ofta omkostnaderna, om du är entreprenör och har barn så blir det väldigt dyrt och det blir en stor påfrestning på bolaget. Som grundare skulle man helst inte vilja ta ut en krona i lön, för att motivera alla andra, men där går det inte. Man måste vända på pengarna”.

“Jag hade tur som hade riskkapital, men jag kände att ska vi skala här och alla har problem att hitta bostad och måste betala för barnomsorg så blir det dyrt. Boston, Utah, Chicago eller Atlanta är bättre alternativ för entreprenörer i USA. Och för oss blev det Utah eftersom vi hittade vår operativa chef där”, säger han.

Nu har Automile kontor i Stockholm, Oslo, Palo Santo, Utah och Sundsvall, där man har ett utvecklingskontor.

Totalt har bolaget 80 anställda och omsätter i nuläget 100 miljoner kronor på årsbasis. Enligt Jens Nylander finns 220 miljoner kronor kvar i kassan.

“Nästa år siktar vi på att nå över 200 miljoner i omsättning i slutet av året. Vi ska etablera oss i ett antal nya länder, det här kvartalet blir det främst i tyskspråkiga länder och nästa år siktar vi mot en rad andra EU-länder”.

Läs mer