Sök

Google: Vi har sparkat 48 för sexuella trakasserier

GoogleGoogle

Googlechefen Sundar Pichai under gårdagens event. Foto: TT-Bild/AP/Tony Avelar

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Sundar Pichai mailade ut beskedet i natt.


Bara timmar efter att New York Times publicerat en  artikel om att Google ska ha mörkat anklagelser om sexövergrepp gick techjättens vd Sundar Pichai ut med ett mail till sina anställda:

"Det är av stor vikt att vi säkerställer att vi kan erbjuda en säker och inkluderande arbetsmiljö”, skriver Sundar Pichai i mejlet där han meddelar att 48 medarbetare får sparken efter anklagelser om sexuella trakasserier. 13 av dessa är högt uppsatta chefer.

Ingen av de som nu slutar kommer att få något avgångsvederlag – men det fick däremot Andy Rubin när han slutade i oktober 2014. Andy Rubin, som skapade Androids mjukvara, fick motsvarande 800 miljoner kronor i en fallskärm. Detta efter att han anklagats för sexuella trakasserier.

Det är detta som New York Times avslöjade kort innan Google-chefen gick ut med sitt mail. Rubriken på New York Times-artikeln har den talande rubriken ”Hur Google skyddade Andy Rubin – the 'Father of Android'”.  I New York Times-artikeln avslöjas att Andy Rubin ska ha anklagats av en kvinnlig anställd för att ha tvingat henne till oralsex på ett hotellrum 2013. Google utredde anklagelserna och fann dem trovärdiga, uppger två källor till New York Times. 

Läs mer