Efter Breakits frågor – nu stoppar Facebook fake news-sidorna

SpotifyFacebookfacebook

Facebook drar i bromsen efter Breakits avslöjande. Foto: Christine Olsson / TT & Unsplash

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Men en av dem har redan återuppstått i ny skepnad.

Breakit avslöjar i dag hur bedragare under flera veckor tillåtits att använda Facebooks annonssystem för att sprida falska nyheter. Kort sagt: Facebook drar in annonspengar på en ren bluff. 

Spotify-grundaren Daniel Ek, statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson används som klickbete. I slutändan är målet att lura svenska Facebook-användare på pengar.

Regeringskansliets säkerhetsavdelning är inkopplad för att utreda händelsen. 

Efter lunch på onsdagen kontaktade Breakit Facebooks svenska organisation för att ställa frågor om hur fyra bluffsidor – i bjärt kontrast mot bolagets offentliga löften om att få bort falska nyheter från plattformen – har tillåtits köpa ett stort antal annonser på på plattformen.

Hittills har Facebooks pressavdelning inte velat ge några svar, utan hänvisat till att man behöver tid för att utreda vad som har hänt.

Däremot har Facebook agerat efter Breakits avslöjande. Nu har samtliga fyra Facebook-sidor som förekommer i granskningen plockats bort från Facebook.

Sidorna återuppstår i ny skepnad

Ett problem är dock att bedragarna hela tiden skapar nya sidor, för att pumpa ut nya annonser. En av sidorna som Facebook stängt efter Breakits granskning har redan återuppstått.

Facebooksidan Abstract Pandas startades 7 maj 2018 och hade för två veckor sedan fem aktiva annonser. Samtliga var falska nyheter om Spotifys grundare Daniel Ek.

Nyligen byttes dessa ut mot tre annonser för en falsk nyhet om att Finansdepartementet skulle ha satsat miljarder på ett bitcoin-projekt. Stefan Löfven och Magdalena Andersson användes som lockbete.

Under torsdagsmorgonen återuppstod sidan under snarlikt namn, med samma bildmaterial som tidigare. Just nu har den dock inga aktiva annonser. Nu heter sidan AbstractPandas.

"Omöjligt att sätta stopp för missbruk"

Katt-och-råtta-leken mellan bedragarna och Facebook fortsätter. Frågan är vilken kontroll Facebook egentligen har, när en så pass uppenbar bluff kan passera.

Mediestrategen Brit Stakston är en av dem som uppmärksammat Breakits granskning under torsdagsmorgonen. Hon tror att bedragarna är svåra att stoppa, givet att Facebooks plattform till stor del bygger på automation. 

"Kreativa sätt kommer göra det omöjligt för Facebook att sätta stopp för missbruk av det här slaget", skriver Brit Stakston på Facebook. 

Samma bluff som genomförts i Sverige finns på flera håll i världen, då med kändisar som Jamie Oliver och Nya Zeelands premiärminister som lockbete.

Hör mer om den senaste Facebook-härvan i vår podcast Breakit Daily.


 

Läs mer