Sök

Wellstreet skapar techhub i Sollentuna

WellstreetStartupsTech

Sïmon Saneback och Mikael Wintzell. Foto: Annika Falkuggla.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

De vill få techbolag att lämna innerstan för förorten.

Det svenska riskkapitalbolaget Wellstreet ska bygga ett nytt campus för techbolag i Sollentuna. Platsen för verksamheten? ABB:s jätteprojekt från millennieskiftet som de senaste två åren har stått tomt. Det rapporterar Di Digital.

Wellstreet har storslagna planer för den 14.000 kvadratmeter stora glasbyggnaden i Häggvik. De vill bygga Nordens största teknik- och innovationshub, som får namnet The Factory.

”Förutom mer plats för våra portföljbolag vill vi också kunna erbjuda bolag och partners som vi ofta arbetar med en kontext att vara med på det här och även adressera problem som vi ser i samhället i dag”, säger Mikael Wintzell, vd och partner på Wellstreet till Di Digital.

Wellstreet sitter idag på ett kontor på Kungsgatan tillsammans med 17 av de 42 bolag som man investerat i sedan starten 2016.

En anledning till att de blickar mot Sollentuna är det svåra läget med dyra kontor och urbaniseringen i Stockholm. På den nya adressen i Sollentuna kommer det att rymmas upp till 100 startupbolag, liksom större techbolag, riskkapitalbolag, restaurang med mera.

Flytten dit ska enligt plan ske under första kvartalet 2019. De har redan med sig ett digitalt utbildningsbolag, liksom Sollentuna kommun som kommer att ta upp en del av bottenplanet med ett nyföretagarcenter.

”Det här är inget risktagande utan vi har både uthålligheten och partners med oss på den här resan. Det här är inte kortsiktigt”, säger Mikael Wintzell till sajten.

I en annan intervju med Di Digital berättar Mikael Wintzell, med en bakgrund som toppchef på Klarna, att de ser annorlunda på vilka bolag som är värda att investera i, jämfört med vanliga riskkapitalbolag.

”Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha, för vi väljer bort risken i bolagen. Jag är mycket mer imponerad och stolt över bolag som kan betala sina räkningar med egna pengar”, säger han.

Wellstreet är grundad av Mikael Wintzell och Sïmon Saneback.

Läs mer