Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Sålde första annonsen i januari - nu är bolaget värt 95 miljarder

Artikel bild
FOTO: FLICKR/Roxanne Rea

Investerarna sätter ett galet högt värde på Pinterest som nu får in nya pengar.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Sent på måndagskvällen kom uppgifterna att Pinterest fått in ytterligare motsvarande nästan 3,2 miljarder kronor. En imponerande summa - men det som verkligen får en utomstpående att höja på ögonbrynen är värderingen. Investerarna sätter nämligen hissnande 95 miljarder kronor i värde på Pinterest i denna finansieringsrunda, enligt dokument från amerikanska myndigheter som Wall Street Journal refererar till.

Det gör Pinterest till det sjätte högst värderade bolaget i Wall Steet Journals så kallade ”Billion Dollar Startup Club”. Pinterest placerar sig bland annat före rumsbokningstjänsten Airbnb och svenska Spotify. Det är två bolag som idag kan räkna sina intäkter till flera miljarder kronor men Pinterest har fortfarande bara blygsamma intäkter.

Faktum är att det var först i januari som Pinterest började publicera betalda annonser. Det var dessutom ett drag som mottogs med blandade reaktioner från utomstående bedömare. Skeptikerna menar att annonserna kan komma att skrämma bort användarna som vant sig vid en annonsfri sajt. 

Pengarna från investerarna ska Pinterest använda för sin internationella expansion. Under fjolåret ökade antalet utländska användare av den amerikanska tjänsten med 135 procent vilket kan jämföras med plus 28 procent under 2013.

Läs mer