Avslöjar: “Vi har polisanmält tre personer i den gamla ledningen”

Trustbuddy
Avslöjar: “Vi har polisanmält tre personer i den gamla ledningen”

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Trustbuddys styrelseordförande Simon Nathanson avslöjar nya detaljer från polisutredningen som nu dragits igång.

På måndagsförmiddagen meddelade det börsnoterade peer-to-peer-lånebolaget Trustbuddy att en konkursansökan lämnats in. Detta sedan 44 miljoner kronor försvunnit från bolaget.

Efter konkursbeskedet väljer nu bolagets ordförande Simon Nathanson att uttrycka sig mer konkret än tidigare om vem som bär ansvaret för härvan.

“Det handlar om tre personer i den tidigare ledningen. Vi har polisanmält dessa tre och lämnat in en rapport till Ekobrottsmyndigheten. De har dragit igång en utredning”, säger Simon Nathanson.

Det är oklart om polisen lyckats få kontakt med den tidigare ledningen.

“Jag kan inte ge dig någon information kring det för jag vet inte. Själva har vi inte sökt någon kontakt. Vi hjälper polisen med all information de vill ha”, säger Simon Nathanson.

En enig styrelse fattade i helgen beslut om att lämna in konkursansökan.

“Vi har försökt utvärdera alla möjliga alternativ men till sist insåg vi att det här var det enda rätta. På det här sättet säkras störst värden”, säger Simon Nathanson.

Trustbuddy har i dagsläget 58 anställda varav ett tiotal arbetar på bolagets svenska kontor i Stockholm. De kommer nu att få sin oktober-lön via den statliga lönegarantin.

Lars-Henrik Andersson vid Advokatfirman Lindahl är utsedd till konkursförvaltare och den som nu ansvarar för bolaget. Han fokuserar nu på att säkra hem så mycket pengar som möjligt för långivarna.

I förra veckan uppgav företagsledningen att 44 miljoner kronor av långivarnas pengar saknades. Lars-Henrik Andersson och hans medarbetare inledde på måndagsförmiddagen arbetet med att få klarhet i situationen.

“Det viktigaste nu är att säkerställa att de pengar som finns på klientmedelkontot tydligt går att koppla till respektive långivare. Kan man identifiera långivarna så går det snabbt att betala ut pengarna”, säger Lars-Henrik Andersson.

Mardrömmen för långivarna vore om bolaget inte har ordentlig ordning på vem som lånat ut vad. Då betraktas långivarna i stället som borgenärer i konkursen. I så fall väntar en utdragen process väntar innan några pengar kan delas ut.

Lars-Henrik Andersson flaggar också för att han som konkursförvaltare kan komma att lämna in en polisanmälan.

“Det ingår i mitt arbete att jag ska analysera om något misstänkt brott kan ha skett. I så fall kommer vi in med en egen anmälan till Ekobrottsmyndigheten”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER